Gravitația ne lovește pe toți mai devreme sau mai târziu. Și cum acea cremă care să eradicheze complet toate semnele îmbătrânirii sau alte defecte de pe corp nu s-a inventat încă, nu ne rămâne decât alternativa chirurgiei estetice. Dr. Nico Ferariu, specialist în cadrul Soma Clinic, elucidează toate misterele acestui domeniu-minune al medicinei.
Nu m-am gândit niciodată că o să ajung să fiu fascinată de chirurgia estetică. Mi-e frică de ac, de bisturiu, de durere în general. Și, deși sunt pasionată de tot ceea ce înseamnă frumusețe, ador să descopăr orice noutate și îmi iubesc jobul, domeniul vast al chirurgiei estetice a fost destul de departe de mine. Dar pentru orice există câte un început, nu-i așa? Pe dr. Nico Ferariu, specialist în cardiologie, medic chirurg în cadrul Clinicii de Chirurhie Plastică și Microchirurgie Reconstructivă a Spitalului Clinic de Urgență din București, am cunocut-o recent, odată cu deschiderea Soma Clinic, pe care a fondat-o împreună cu dr. Khalif Al-Falah, medic primar în chirurgie plastică, microchirurgie și chirurgie estetică. S-a întâmplat într-o joi de primăvară târzie și, ca în orice zi ploioasă, aveam o stare ciudată. Apoi am pășit în clinica situată discret în Parcul Călinescu din cartierul Dorobanți, iar apectul acesteia, de SPA select și ultramodern, mi-a conferit un vibe mai bun. Ulterior, conversația apetisantă despre sistemul medical românesc, chirurgie, procedurile momentului, sau încredere de sine pe care am avut-o cu dr. Nico Ferariu m-a făcut să uit complet de ploaie, de starea pe care o aveam, dar și de fricile mele neîntemeiate.
Pe scurt, echipa Soma însumează peste zece ani de experiență în chirurgie și estetică, experiență întărită de numeroase calificări la nivel european. Tehnologia este una de ultimă generație, serviciile medicale și chirurgicale sunt extrem de variate, iar consultanța medicilor, cu rezultate excepțioanale, dovedite clinic.
Și cum știu că te-ai gândit cel puțin o dată să apelezi la o procedură cu efecte estetice, am despicat firul în patru pentru tine și am aflat cum se poate corecta orice problemă, orice imperfecțiune, dar și ce presupune fiecare intervenție în parte. Eu, una, deja sunt tentată să-mi umplu ridul care îmi umbrește fruntea.
Care este povestea Soma Clinic? Cui se adresează?
Atunci când am decis să schimb specialitatea, mi-am făcut un plan, astfel încât să fiu eficientă. Am început să merg la cursuri de estetică medicală, la seminare, congrese, mi-am dat un an de acomodare cu chirurgia plastică şi reparatorie doar în spitalul de urgenţă, apoi încet-încet am descoperit chirurgia estetică, ghidată de o echipă de chirurgi excepţionali. Am colaborat şi cu Spitalul Floreasca şi, în privat, cu doctorul Khalid, iar ideea clinicii a venit natural odată ce ne-am sudat ca echipă. Clinica nostra se adresează pacientelor şi pacienţilor care îşi doresc o experienţă cât mai puţin traumatizantă, cât mai plăcută şi cât mai relaxată. Este importantă comunicarea cu pacientul, este important să-l înţelegi, să încerci să îi fii alături, să fii corect ca om în primul rând.
Care sunt procedurile cu cea mai mare popularitate la noi în țară?
Din experienţa şi practica noastră, aş desemna augmentarea mamară şi rinoplastia ca fiind pe primele două locuri ca frecvenţă. Probabil că nu este o întâmplare, deoarece ambele intervenţii sunt targetate de paciente tinere, cu rezultate foarte vizibile. În România, oamenii încă vor să iasă în evidenţă cu aspectul fizic, cred. Pe de altă parte, segmentul vârsnic este încă timid în abordarea chirurgicală/intervenţională. Dar cred că avem deja conturat un palier de paciente trecute de prima tinereţe care vor să îşi păstreze aspectul tânăr și natural, în acelaşi timp.
În România, femeile apelează la chirurgia estetică mai mult din necesitate? Sau, mai degrabă, din dorința de a se simți și de a arăta perfect?
Există mai multe categorii de paciente, ca în orice domeniu medical. Există o atenţie media deosebită pentru paciente care exagerează cu intervenţiile estetice, iar estetica nu înseamnă să ai modificări vizibile. Fie că vorbim despre volumul buzelor, despre ridurile frunţii, despre sâni, liposucţie, mărirea feselor, sunt de părere că orice femeie poate apela la serviciile de estetică cu rezultate foarte bune şi potrivite ei. Sunt convinsă că unii pacienţi cred că botox înseamnă buze enorme! În primul rând, botox se injectează pentru riduri, nu pentru volum. Sunt la fel de convinsă că unele paciente cred că sânii măriţi înseamnă doi pepeni, iar realitatea este că se pot mari doar cu o mărime, rezultatul fiind unul natural.
Femeile ar trebui să fie conștiente că vârsta și stilul de viață își vor spune cuvântul mai devreme sau mai târziu. De ce țesutul epitelial nu poate ține pasul cu schimbările?
Procesul îmbătrânirii este unul firesc. Important este felul în care îmbătrâneşti. Ştii vorba populară: poţi îmbătrâni că laptele sau poţi îmbătrâni că vinul. Indicaţiile pentru o piele fermă le găsim în orice reclamă simplă la demachiant sau cremă de mâini. Este absolut normal să scadă producţia de elastină şi de colagen odată cu înaintarea în vârstă, deoarece există un turnover. Genetica spune că după vârstă de 25 de ani producţia de colagen scade. Pe lângă acest turnover natural, aducem un aport negativ prin stilul de viaţă (fumat, consum excesiv de alcool, zahăr, nopţi nedormite sau somnul după orele 22:00-23:00, expunerea la soare fără protecţie sau la orele necorespunzătoare etc). Aceste obiceiuri scad aportul de oxigen necesar diverselor ţesuturi şi le slăbesc rezistenţa şi, implicit, de sinteza vitaminei C, substanţă direct responsabilă de sinteza colagenului produs în ţesuturile corpului (ţesut subcutanat, cartilaje, oase şi dinţi).
Care sunt procedurile recomandate primelor semne ale îmbătrânirii? Dar ridurile mai adânci cum se pot corecta?
La nivel facial, primele semne de îmbătrânire sunt ridurile fine de expresie de la nivelul frunţii, pleoapei inferioare, colţului extern al ochiului (ridurile din această zonă numindu-se „laba gâştii”), accentuarea şanţurilor nazolabiale şi ridurile de la nivelul gâtului. Pentru ridurile frunţii şi colţurile externe ale ochilor se injectează toxină botulinica de tip A, substanţă care paralizează temporar muşchii frunţii şi, astfel, pentru o perioadă de câteva luni, dispar ridurile de expresie. Şanţurile nazo-geniene, ridurile buzelor, ridurile din jurul gurii sau cele care nu dispar după injectarea de botox se pot corecta prin umplere cu ajutorul unor substanţe cunoscute în estetică cu genericul fillere. Filler-ele sunt substanţe de umplere folosite pentru a corecta ridurile şi conturul feței. Cele mai sigure şi cele mai frecvent utilizate sunt cele care conţin acid hialuronic. Acidul hialuronic este o substanţă naturală care se găseşte în pielea tuturor mamiferelor, cu rolul de a menţine hidratarea şi volumul pielii. În stare naturală, acesta se prezintă sub formă lichidă. Printr-o tehnologie care determină formarea unor legături încrucişate (cross-linkage) între molecule, acidul hialuronic este transformat într-un gel. Acest gel, injectat în piele, produce rezultate mult mai durabile decât acidul hialuronic simplu.
De asemenea, există tehnologii noi pentru a obţine un lifting uşor de faţă şi pentru a estompa ridurile gâtului sau ale decolteului, cum ar fi HIFU. Atunci când ridurile sunt deja foarte adânci, există un exces de piele care „atârnă” la nivelul liniei mandibulare, pleoapelor inferioare. Din păcate, doar chirurgia poate avea rezultate şi atunci vorbim despre blefaroplastie, lifting facial, mini-lifting, lifting cervical, liposuctia gusei, etc. Opţiuni terapeutice există.
Ce determină gâtul și decolteul să-și piardă aspectul tânăr mai repede decât zonele din vecinătate?
În primul rând, gravitaţia. Gravitaţia este responsabilă de „căderea” pielii în general şi în special în zonele anatomice în care musculatura este lucrată mai puţin şi stratul adipos este mai subţire (faţă, gât, mâini, decolteu, braţe, genunchi etc.). Acesta este motivul pentru care pielea în aceste zone nu beneficiază de o susţinere eficientă. Pielea gâtului şi a decolteului este subţire și foarte frecvent expusă la soare şi la poluanţi atmosferici.Eu sunt de părere că semnele înaintării în vârstă apar pe toată suprafaţă pielii, însă faţa, gâtul şi decolteul sunt vizibile.
Care sunt cele mai indicate proceduri pentru întinerirea zonei mandibulei, gâtului și decolteului?
Liposucția bărbiei asistată Face-Tite şi Neck-Tite (în timpul liposucției cu tehnologie specială, undele de radiofrecvenţă produc un efect de „tightening”, strâng pielea şi o ridică. Scopul acestei intervenţii este de a elimina excesul de grăsime şi de piele de pe gât, de a contura linia mandibulei şi de a reda aspectul ferm şi întinerit. Abordul se face cu o canulă subţirică pe marginea mandibulei, sub anestezie locală. Bineînţeles că se poate opta pentru Face-Tite şi Neck-Tite împreună cu lifting-ul facial. Abordarea chirurgicală este diferită în funcţie de îmbunătăţirile care se doresc a fi realizate. Dacă se doreşte eliminarea excesului de piele de la nivelul mandibulei şi o redefinire a unghiului cervicomandibular, se efectuează o incizie în faţa urechii, apoi se coboară pe sub lobulul acesteia, până în spatele pavilionului. Dacă există un exces de grăsime sub bărbie, iar elasticitatea pielii este bună, este indicată lipoaspiraţia grăsimii, fără alte intervenţii. Dacă pe gât sunt prezente benzi longitudinale din cauza laxităţii muschiului platisma, se elimină surplusul de grăsime şi de piele şi se plicaturează muşchiul, efectuându-se o incizie imediat sub bărbie.
Se spune că, deși rezultatele sunt permanente, chirurgia estetică nu se poate opune procesului normal de îmbătrânire. Și, totuși, este adevărat?
Nimic nu se poate opune definitiv, în acest moment al istoriei umanităţii, procesului de îmbătrânire. Chirurgia estetică nu îţi oferă tinereţe fără bătrâneţe. Deşi nu se poate opune acestui proces, îl poate amâna semnificativ şi, implicit, poate reda o stare psihologică bună. Gradul de complianţă este variat. Fiecare are un anumit tip de colagen, calitativ vorbind, acest factor fiind decisiv în evoluţia postchirurgicală long-term. Important este să ştim când trebuie să intervenim şi să ne acceptăm defectele pentru a le corecta. Chirurgia estetică nu înseamnă lipsa iubirii de sine (a evidenţia un complex), ci exact invers, ea exprimă crearea versiunii cele mai bune a sinelui.