Blefaroplastia – operația pleoapelor căzute

Blefaroplastia este una dintre procedurile chirurgicale estetice utilizate frecvent cu scopul de a reda un aspect întinerit zonei din jurul ochilor.

Ce este blefaroplastia?

Blefaroplastia este o procedură chirurgicală cu ajutorul căreia se urmărește remodelarea pleoapelor superioare și inferioare, obținându-se astfel un aspect îmbunătățit al zonei ochilor (modificată odată cu înaintarea în vârstă) și totodată tratează problemele funcționale ale pleoapelor, situații medicale,  cum ar fi obstrucționarea vederii ( modificări ale câmpului vizual).

Obiectivul principal al blefaroplastiei este acela de a elimina excesul de piele și cel de grăsime din jurul ochilor pentru a crea o privire mai tânără și mai luminoasă.

Tipuri de blefaroplastie

Din punct de vedere anatomic, putem împărți în două categorii  blefaroplastia: blefaroplastia superioară si blefaroplastia inferioară.

Blefaroplastia superioară se concentrează pe pleoapele superioare și are ca scop corectarea pielii lăsate sau căzute a pleoapelor superioare, care poate bloca vederea sau poate da senzația unui chip obosit, trist sau îmbătrânit.

Blefaroplastia inferioară se realizează pe pleoapele inferioare. Obiectivul acestei proceduri este să trateze probleme precum pungile de sub ochi, umflarea și pielea ridată sau lăsată.

Indicațiile blefaroplastiei

Blefaroplastia se adresează persoanelor care prezintă:

  • Exces de piele: când pleoapele superioare dezvoltă o piele lăsată, se poate crea un aspect obosit sau îmbătrânit.
  • Pleoape largi sau umflate: depozitele de grăsime se pot acumula în pleoapele superioare sau inferioare, dându-le un aspect insestetic.
  • Riduri și linii fine: liniile fine, ridurile și cutele din jurul ochilor se pot trata prin blefaroplastie.
  • Asimetria pleoapelor: atunci când există o diferență majoră în aspectul pleoapelor superioare sau inferioare, intervenția se face pentru a obține simetria.
  • Pierderea pliului natural al pleoapei: unele persoane pot avea cuta pleoapei slab definită sau deloc prezentă. Aceasta poate fi îmbunătățită sau creată cu ajutorul blefaroplastiei.
  • Obstrucția câmpului vizual: excesul de piele sau grăsime în pleoapele superioare poate afecta vederea.

Apariția unei pleoape lăsate poate fi și rezultatul relaxării mușchilor de pe frunte și din zona sprâncenelor. Uneori, întinderea mușchiului pleoapei superioare poate crea aspectul de pleoapă lăsată. Acest proces se numește ptoza sprâncenelor și pentru tratarea ei este nevoie de o altă intervenție chirurgicală.

După evaluarea anatomiei feței pacientului, urmează o discuție care va decide ce tip de procedură se potrivește cel mai bine pentru așteptările și problemele ce trebuie rezolvate.

Contraindicațiile blefaroplastiei

Deși blefaroplastia este considerată o procedură ușoară, pot exista anumite contraindicații sau, dacă vrei, situații în care trebuie amânată.

Câteva contraindicații comune pot fi:

  • Pentru persoanele cu boli cardiovasculare, diabet sau hipertensiune arterială, se efectuează o evaluare atentă înainte de a determina eligibilitatea pentru blefaroplastie.
  • Pacienții cu tulburări de coagulare a sângelui sau cei care iau medicamente anticoagulante pot prezenta un risc crescut de sângerare excesivă în timpul sau după intervenția chirurgicală.
  • Unele afecțiuni oculare, cum ar fi glaucomul, sindromul de ochi uscat sau infecțiile oculare active pot prezenta un risc în timpul intervenției chirurgicale și pot afecta procesul de vindecare.
  • În unele cazuri, pacienții pot avea o cantitate insuficientă de țesut palpebral pentru a susține modificările chirurgicale. Acest lucru poate limita rezultatele potențiale ale procedurii.

Beneficiile blefaroplastiei

Blefaroplastia îmbunătățește aspectul ochilor, reducând pungile și umflăturile de sub ochi, corectând pleoapele căzute și restabilind simetria. Această intervenție va aduce o îmbunătățire semnificativă a aspectului feței, ceea ce contribuie semnificativ la cresterea încrederii în sine.

Consultația pentru intervenția de blefaroplastie

În timpul consultației, se examinează starea de sănătate a pacientului (evaluarea generală a sănătății, antecedentele medicale și utilizarea medicamentelor).

Se pot realiza fotografii pentru a documenta aspectul actual al pleoapelor și pentru a obține o bază de comparație înainte și după intervenție.

În ansamblu, consultația are rolul de a evalua, informa și consilia pacientul în legătură cu intervenția chirurgicală, astfel încât acesta să poată lua o decizie în cunoștință de cauză. În plus, pacientul are ocazia să observe din interacțiunea cu medicul, daca acesta îi oferă o stare de siguranță și confort.

Pregătirea pacientului pentru intervenție

Pregătirea pacientului pentru intervenția de blefaroplastie implică consultația preoperatorie, evaluarea stării de sănătate, un set de analize și adresarea eventualelor întrebări și îngrijorări ale pacientului. De asemenea, se discută și recomandările preoperatorii.

Cum decurge procedura de blefaroplastie superioară

În timpul blefaroplastiei superioare, se îndepărtează excesul de piele și, uneori, o mică cantitate de grăsime. Inciziile sunt de obicei realizate în pliurile naturale ale pleoapelor pentru a minimiza cicatricile și se realizează sub anestezie locală.

Cum decurge procedura de blefaroplastie inferioară

Intervenția se face, de obicei, cu anestezie generală, iar chirurgul poate utiliza diferite tehnici în funcție de problemele specifice ale pacientului, precum eliminarea sau redistribuirea excesului de grăsime și îndepărtarea excesului de piele. Inciziile pentru blefaroplastia inferioară sunt realizate sub linia inferioară a genelor pentru a evita cicatricile vizibile sau pe interiorul pleoapei, transconjunctival, dacă este mai evident excesul de țesut gras decât cel de piele.

Închiderea inciziei se face prin sutură iar firele sunt îndepărtate la aproximativ șapte zile post-operator.

Cum te simți după intervenție?

După blefaroplastie, pacienții pot experimenta diverse senzații fizice și emoționale.

  • Este normal să existe un oarecare disconfort, o mică sângerare sau ușoară durere în jurul pleoapelor în primele zile după procedură. Acestea pot fi ținute sub control cu medicamente pentru durere.
  • Umflăturile și vânătăile din jurul ochilor sunt frecvente după operație. Amploarea lor variază de la pacient la pacient, dar în general în primele zile sunt mai proeminente și scad treptat în zilele următoare.
  • Procesul de vindecare al organismului poate provoca oboseală generală. Este foarte importantă odihna.
  • Unii pacienți pot experimenta sensibilitate temporară la lumină, ceea ce poate fi inconfortabil. Ochelarii de soare pot ajuta la atenuarea acestui disconfort.
  • În prima etapă a recuperării, este posibil să apară uscăciune temporară sau lăcrimare excesivă a ochilor. Pot fi recomandate picături pentru ochi pentru a atenua aceste simptome.
  • În timpul perioadei de recuperare este posibilă experimentarea unui amestec de entuziasm, anxietate sau chiar unele fluctuații emoționale temporare, care nu sunt deloc neobișnuite după o procedură chirurgicală.

Când se văd rezultatele blefaroplastiei?

Cu toate că se va observa o diferență imediat după intervenția chirurgicală, rezultatul final al blefaroplastiei va fi vizibil treptat, odată cu reducerea edemelor și vindecarea completă a zonei.

Riscurile operației de blefaroplastie

Ca orice intervenție chirurgicală, blefaroplastia implică anumite riscuri care includ sângerarea, infecția, cicatrizarea necorespunzătoare.

Cât costă operația de blefaroplastie?

Costul unei blefaroplastii poate varia în funcție de tipul intervenției și de complexitatea procedurii.

Lista de prețuri se poate consulta aici: https://somaclinic.ro/preturi/.

Blefaroplastia la Soma Clinic

La Soma Clinic by Dr. Nico Ferariu începem cu o consultație individuală, unde vom discuta despre nevoile și obiectivele tale și vom seta așteptările cu privire la rezultatul intervenției. Toate acestea au scopul de a te asigura că procedura este potrivită pentru tine și că te simți confortabil înainte de a merge mai departe.

După operație, ne concentrăm pe o recuperare cât mai ușoară, fără complicații. Voi fi alături de tine în toată această perioadă.

Poți programa o consultație aici.