dr. Khalid Al-Falah

Voi incepe prin a mentiona ca in tara noastra folosim protezele de san umplute cu gel siliconic, cu suprafata texturata sau microtexturata.

In general pentru augmentarea mamara, pozitionarea protezei este sub muschiul pectoral in cea mai mare proportie si intr-un numar mai mic de cazuri subglandular sau subfascial. Proteza asezata submuscular nu interfera intr-un viitor proces de alaptare si nici cu viitoarele examinari imagistice ale sanului, in special mamografia.

Pentru alegerea protezei se respecta masuratori care vor determina proteza ideala pentru pacienta.

Sunt importante latimea sanului, forma toracelui, consistenta sanului si elasticitatea tegumentului. In urma masuratorilor chirurgul isi aloca dreptul de a avea o abatere de la masuratori, astfel incat sa poata respecta si dorinta pacientei. Forma protezei, de exemplu, se alege in functie de dorinta pacientei. O proteza rotunda va aduce o umplere mai mare a polului superior al sanului, pe cand o proteza anatomica va mima un aspect de san natural.

Trebuie stiut ca forma si marimea sunt date de ansamblul proteza- propriul san, nu doar de dimensiunea protezei.

Abordul cel mai frecvent ( locul inciziei) este santul inframamar, urmatorul abord ca frecventa fiind periareolar. In practica  curenta, eu prefer abordul inframamar, deoarece este corelat cu o rata mai scazuta a contracturii capsulare si a infectiilor post-operatorii.

 

Un alt aspect important de stiut este ca o proteza mai mare nu va rezolva ptoza mamara. (sanul lasat).  Pseudoptoza sanului poate fi corectata de implant, insa gradele mai avansate nu. Ptoza sanului este o situatie rezolvabila prin mastopexie- lifting-ul mamar.

Exista riscuri si complicatii imediate sau la distanta, precum sangerarea, hematomul, infectia, seromul, riscul de anestezie generala. Toate acestea sunt riscuri mici, insa trebuie mentionate si luate la cunostinta inainte de operatie.

Ca si complicatii specifice augmentarii mamare mentionez:

Formarea capsulei periprotetice ca raspuns al organismului la prezenta corpului strain este firesc, uneori acest raspuns este exagerat si atunci apare contractura capsulara. Contracuta capsulara are o rezolvare  fie medicamentoasa in stadiile incipiente, fie chirurgical daca s-a depasit momentul initial.

-ALCL- anaplastic large cell lymphoma – boala recent descoperita si descrisa in literatura de specialtate, cu circa 600 de cazuri la nivel mondial pana in prezent si cu 12 decese. Aceasta afectiune se descopera in urma aparitiei unui serom important la nivelul sanului augmentat. In urma biopsiei ( punctia seromului) si a examenului histo-patologic  se stabileste daca exista celule modificate sau nu.

In situatia nefericita a diagnosticarii unui ALCL tratamentul este chirurgical, cu scoaterea protezei si a capsulei formate in jurul acesteia.

 

O alta intrebarea frecventa la care imi propun sa raspund este daca transferul de grasime proprie poate inlocui proteza mamara, iar raspunsul meu ferm este NU.

Grasimea poate corecta mici asimetrii si poate poate creste volumul sanului intr-un grad foarte mic, 50% din grasimea transferata se resoarbe, iar riscul de infectie este mare.

Sa ne concentram putin asupra momentului post-operator, atunci cand pacienta are nevoie sa isi amenajeze un spatiu de dormit comod, eventual cu cateva perne care sa-i sustina spatele si sa o sustina pe lateral in timpul somnului. Aplicatiile reci locale (gel inghetat) ajuta in primele 2-3 zile, deoarece scad edemul si amelioreaza durerea.

Eu imi instruiesc pacientele sa se ridice din pat fara sa incordeze centura superioara (trunchiul si bratele), sa nu ridice bratele peste nivelul umerilor in primele saptamani, sa poarte bustiera minim 6 saptamani.

Pacientele mele revin la control la 7 zile, in acest timp au un tratament medicamentos, apoi revin pentru control la 2 saptamani, o luna, la 3 luni, la 6 luni si anual. Pot reincepe activitatile sportive dupa 6 saptamani, activitati ce nu implica bratele si trunchiul si nu au voie sa ridice greutati mai mari de 3 kg. Dupa 3 luni au voie sa reinceapa orice sport.

Vreau sa inteleaga pacientele ca sanul in general, dar in special sanul cu proteza are nevoie de sustinere/ support pentru a mentine un rezultat frumos o perioada lunga.

 

O alta intrebare frecventa este  daca doare.

Augmentarea mamara submusculara doare din cauza “rupturii” muschiului pectoral, insa este o durere ce poate fi controlata medicamentos.

Primele 48-72 de ore sunt mai dificile. Termenul “durere” este greu cuantificabil, deoarece pragul de toleranta la durere difera de la om la om.

Sanul incepe sa arate foarte frumos la o luna, insa rezultatul final postoperator este la 6 luni.

Pentru un rezultat frumos, durabil recomand o greutate stabile si sunt foarte clar cu pacientele mele in privinta oscilatiilor in greutate: niciodata mai mult de 3-5kg.

 

Am mai auzit des o intrebare: exista proteza perfecta?

Nu exista proteza perfecta. Acesta este motivul pentru care lucram cu mai multi producatori de proteze. In schimb, exista proteza ideala pentru pacienta potrivita.

Secretul, din punctul meu de vedere, este sa aleg proteza perfecta pentru pacienta din fata mea.

Ultimul aspect pe care as dori sa- l clarific este faptul ca indicatiile acestea sunt generale si ca eu particularizez indicatiile mele preoperatorii, operatorii si postoperatorii pentru fiecare pacienta in timpul consultului.