Sarcina este o perioadă frumoasă şi bogată pentru viitoarele mămici, încununată de momentul mult aşteptat, naşterea. În această perioadă au loc schimbări ale corpului, iar proaspetele mămici sunt puse faţă în faţă cu un corp cu trăsături diferite faţă de cel pe care îl ştiau. Aşa că, de multe ori, drumul le aduce către una sau mai multe operaţii estetice după naştere.

După ce încetează alăptarea, unele tinere mame încearcă să îşi readucă trupul la formele iniţiale prin dietă şi exerciţii. Însă acestea nu dau întotdeauna roade. Aşa că o parte dintre ele se îndreaptă către chirurgia estetică.

Cele mai frecvente probleme care aduc mamele în cabinetul chirurgului sunt pierderea fermităţii sânilor, apariţia unui strat de grăsime în anumite zone ale corpului sau pielea lăsată de pe abdomen. Toate acestea îşi pot găsi rezolvare.
Aşadar, care sunt cele mai frecvente operaţii estetice după naştere?
Liposucţia sau lipoaspiraţia
Excesul de grăsime în zona abdomenului sau a braţelor sunt comune printre tinerele mame. Acesta poate fi înlăturat prin liposucţie, intervenţie ce se realizează sub anestezie generală sau locală. Operaţia durează 1-3 ore şi constă în incizii foarte fine ce ajută la eliminarea grăsimii.

Intervenţia necesită o recuperare de circa două – patru săptămâni, în care porţi un pansament compresiv. Însă, după recuperare te poţi întoarce la activitatea fizică şi la corpul fără grăsime în exces.

Mastopexie sau lifting mamar

Mastopexie este intervenţia de ridicare a sânilor, care corectează efectele nedorite ale alăptării. Sânul este repoziţionat pe peretele toracic, conform criteriilor estetice pe care le-ai stabilit cu medicul.

Intervenţia se realizează sub anestezie. Rezultatele sunt stabile, exceptând situaţiile când există variaţii semnificative ale masei corporale sau de volum ale sânilor, din cauza unei noi sarcini. Totuşi, poziţia areolelor rămâne aceeaşi.

Augmentare sau reducţie mamară

În funcţie de dimensiunile iniţiale ale sânilor, modificările din sarcină şi confortul pacientei, o mamă poate alege o augmentare sau o reducţie mamară după sarcină şi alăptare.

Aceste două intervenţii au efect permanent, pe termen lung. Intervenţiile ce ţin de chirurgia sânului sunt des întâlnite pentru că există mai multe modificări ale aspectului sânilor. Întâi, sarcina în sine le schimbă forma şi consistenţa, făcându-i sensibili. Apoi, încheierea procesului de alăptare modifică sânii care până atunci păreau plini.

Abdominoplastia

Poate că numele acestei intervenţii nu îţi sună cunoscut. Hai să te lămurim! Abdominoplastia elimină excesul de grăsime şi piele de pe abdomen, pentru a reconstrui un aspect tânăr şi ferm al zonei. Chiar şi în lipsa unei sarcini, această intervenţie este utilă după o oscilaţie mare de greutate.

După intervenţia ce readuce pielea pe muşchiul abdominal remodelat, pacientele poartă un tub de dren timp de 24 – 48 de ore şi un pansament pentru o perioadă scurtă. La trei săptămâni după intervenţie poţi să îţi reînnoieşti abonamentul la sală.

Liftingul coapselor

Schimbările de greutate din sarcină duc la un exces de piele la nivelul coapselor ce poate fi inestetică dar şi problematică, din punct de vedere al sănătăţii. Mamele care s-au confruntat deja cu această problemă ştiu că excesul de piele poate duce la foliculite sau o transpiraţie abundentă. Pierderea greutăţii acumulate în timpul sarcinii este un alt motiv pentru care îţi poţi dori un lifting al coapselor. 

Efectuat cu ajutorul unei anestezii, liftingul poate avea mai multe abordări. Însă, recuperarea este aceeaşi şi implică o atentă îngrijire postoperatorie cu un ritual de igienă recomandat de către medic. 

Programarea la cabinetul chirurgului

Fiecare sarcină se manifestă altfel în cazul fiecărei femei şi poate determina niciuna, una sau mai multe modificări. Aceasta este lista completă a intervenţiilor ce pot fi necesare după o sarcină. Lista de mai sus nu este necesară pentru toată lumea, pentru că fiecare persoană poate avea nevoie de o parte dintre ele, de toate sau de nicio intervenţie.

Dacă simţi nevoia să apelezi la chirurgie estetică, îţi recomandăm o programare la medicul chirurg. Împreună cu acesta poţi decide mai uşor care sunt intervenţiile de care ai nevoie şi cum pot fi ele personalizate pentru a-ţi rezolva problemele. După operaţii, te poţi bucura de stilul tău de viaţă şi efecte îndelungate.