Focus pe noile fillere

In lumea terapiilor si a metodelor de infrumusetare, exista o linie fina de demarcatie ce separa procedurile obisnuite (masaje, peelinguri, microdermabraziune si altele) de cele care te fac sa arati mai bine in mod invaziv. Doar nu vrei sa arati complet transformata, spun cei mai multi din jurul meu atunci cand apare in discutie subiectul „a recurge sau nu la interventii estetice non-invazive”. Iar imaginea unor vedete care, in mod vizibil, au exagerat in cautarea propriei perfectiuni sustine aceasta retinere cu siguranta.

Astfel ca, avand o evidenta strangere de inima, m-am hotarat sa incerc o procedura esentiala, care m-ar fi scapat de problema vesnica a omului care sta treaz pana la ore tarzii: cearcanele pronuntate. Din varietatea de proceduri care exista la nivelul fetei, m-am simtit ca cineva ce comanda, din lista de bucate dintr-un meniu strain, felul care i se pare cel mai sigur. Asa ca, inainte cu o zi de interventia programata, iata-ma in fata oglinzii, cercetandu-mi zona adancita a cearcanelor si incercand sa ma imbarbatez in privinta a ce urma sa se intample: injectarea cu acid hialuronic. Medicul Kieren Bong, sosit in Romania pentru un congres de medicina estetica, ma priveste atent si imi propune chiar doua zone de lucru pentru fillerele cu acid hialuronic. Iata-ma un sfert de ora mai tarziu, fara nici o adancitura in jurul ochilor si cu tenul mult mai odihnit, ca si cand oboseala nu si-a facut niciodata loc pe chipul meu. A observat cineva din jur schimbarea? Nimeni, nici macar mama mea. Asa cum imi doream si cum ma asigurase si medicul Bong, pentru ca, de fapt, procedurile reusite sunt cele care ofera rezultate naturale, fara sa para „lucrate”. Cele patru puncte de pe fata, micile semne unde acul subtire a intrat in piele pentru a lasa substanta pretioasa cu acid hialuronic, au parut pistrui timp de cateva zile, dupa care au disparut pentru totdeauna. Vreme de cateva luni de la interventie, aproape ca am lasat deoparte machiajul corector.

Dar cum poate fi posibil ca o substanta proprie corpului, precum acidul hialuronic, sa ramana intr-o zona a pielii, fara sa fie absorbita, timp de mai multe luni? „Acidul hialuronic injectabil, folosit in estetica, are, in mod normal, un timp de injumatatire de una-doua zile. Producatorii au sintetizat, printr-un procedeu numit cross-linkare, un tip de acid hialuronic ce ramane in tesuturi de la trei pana la opt luni”, explica medicul Nico Ferariu de la clinica Soma. Fillerele dermice pot avea, astfel, multiple rezultate: de umplere a buzelor subtiri si evidentiere a conturului lor, de estompare a ridurilor de la nivelul fetei, gatului, decolteului si mainilor, de estompare a cicatricilor si de ajutor in cazul semnelor incipiente de imbatranire.

Totusi, cand e OK sa recurgi la fillere dermice? La aproape 30 de ani, sunt prea tanara sa le incerc?

„In primul rand, pacientul care le solicita trebuie sa fie adult. Asadar avem o limita inferioara de varsta de 18 ani”, precizeaza Nico Ferariu, explicand ca totusi exista si cazuri in care santurile nazo-labiale (ridurile din jurul gurii) sunt accentuate inca din adolescenta, mostenite de la parinti. „Este un mit faptul ca, odata ce incepi aceste tratamente, esti obligat sa le faci toata viata, altfel tenul imbatraneste mult mai repede”, ma asigura ea. „Recomand tratamente injectabile celor care au indicatie pentru asa ceva, indiferent de varsta lor.” In plus, fillerele cu acid hialuronic nu sunt nicidecum the final step. Odata cu inaintarea in varsta, cand pielea se lasa, recastigarea volumelor prin injectii poate fi insuficienta pentru a va reda un aspect intinerit, fiind nevoie si de alte terapii sau chiar de chirurgie. „Fillerele nu pot oferi acelasi rezultat precum chirurgia, dar intarzie semnificativ momentul in care liftingul facial devine indicat”, precizeaza Ferariu.