Labioplastie: Rezultate, riscuri și recuperare

Labioplastie: Ce înseamnă

Labioplastia este o procedură chirurgicală pentru a reduce sau a mări dimensiunea labiilor. Pacienții apelează de obicei la această procedură pentru a reduce disconfortul fizic sau ca parte a unei intervenții chirurgicale de afirmare a sexului. Important de reținut este faptul că labiile fiecărei persoane sunt unice și nu există o modalitate ideală sau „normală” de a arăta.

 

Tipuri de labii

Labiile reprezintă pliurile pielii care înconjoară deschideriea vaginală și clitorisul. Există două tipuri de labii, care împreună, formează vulva:

 

  • Labii majore sau externe: Sunt pliuri cărnoase care acoperă organele genitale externe și protejează structurile delicate din interior.  Sunt acoperite cu păr pubian, care apare după pubertate. 

 

  • Labii minore sau interne: Sunt pliuri interioare ale pielii care protejează deschiderea uretrei și a vaginului. Ajută, de asemenea, la menținerea acestei zone lubrifiate și confortabile.

 

Una dintre cele mai comune variații ale formei vulvei este dimensiunea și forma labiilor. Aspectul labiilor poate varia semnificativ de la femeie la femeie și se poate schimba în timp din cauza unor factori precum vârsta, sarcina ori fluctuațiile hormonale. Unele dintre cele mai comune tipuri de labii, în funcție de formă,  includ următoarele:

 

  • Labii simetrice: Acest tip de labii se caracterizează prin labii mari și mici de formă uniformă și de dimensiuni egale. Labiile sunt de obicei netede și uniforme ca aspect și nu ies dincolo de pliurile exterioare ale pielii.
  • Labii asimetrice: Acest tip de labii se distinge prin labiile mari și micile de formă neuniformă și de dimensiuni neuniforme. Labiile pot fi mai lungi sau mai pronunțate pe o parte decât pe cealaltă. 
  • Labii proeminente: Acest tip de labii se caracterizează prin labii care ies dincolo de pliurile exterioare ale pielii. Labiile pot fi mai lungi sau mai pronunțate decât de obicei și pot fi mai vizibile. La fel ca labiile asimetrice și simetrice, labiile proeminente sunt complet normale și nu afectează sănătatea sau funcția sexuală a unei femei.

 

ilustratie pentru operatia de labioplastie

Ce face ca o labie să devină supradimensionată?

 

  • Pubertatea poate provoca o creștere a labiilor: În timpul pubertății, modificările hormonale pot stimula creșterea labiilor, acestea devenind mai proeminente.

 

  • Menopauza sau alte modificări hormonale: Odată cu menopauza sau alte fluctuații hormonale, țesutul labiilor poate deveni mai subțire și mai puțin elastic. 

 

  • Sarcina și nașterea: Schimbările fizice și hormonale din timpul sarcinii ori nașterii pot afecta mărimea și forma labiilor, uneori cauzând mărirea acestora.

 

  • Modificări ale greutății: Fluctuațiile în greutate, fie creștere sau pierdere semnificativă, pot influența dimensiunea labiilor prin acumularea sau reducerea țesutului gras din această zonă.

 

  • Genetica: Structura și dimensiunea labiilor sunt adesea determinate genetic, unele femei moștenind caracteristici care le fac labiile mai mari sau mai mici în mod natural.

 

Cum se efectuează operația de labioplastie?

În timpul unei labioplastii și în funcție de motivul pentru care o faci, chirurgul poate recurge la următoarele proceduri:

 

  • Procedura de reducere tip tăiere: În acest caz, chirurgul îndepărtează excesul de țesut de la marginea exterioară a uneia sau a ambelor părți ale labiilor mici, astfel încât acestea să fie egale cu sau în interiorul marginilor labiilor mari.

 

  • Procedura de reducere tip pană: În acest caz, chirurgul îndepărtează o bucată de țesut în formă de pană sau plăcintă din zonele interioare ale uneia sau ambelor părți ale labiilor mici. Ele lasă submucoasa intactă, pentru ca marginea încrețită a labiilor să rămână intactă după ce o coase (sutură). Astfel, operația de labioplastie păstrează un aspect mai natural pentru labiile minore. 

 

  • Procedura de mărire a labiilor: Pentru a vă mări labiile mari, chirurgul preia o cantitate mică de grăsime dintr-o altă zonă a corpului, cum ar fi abdomenul sau coapsa (într-o procedură de liposucție) și o injectează în labiile mari. Injectarea acidului hialuronic în labiile mari este o opțiune alternativă.

 

De ce aleg pacienții să recurgă la labioplastie?

Operația de labioplastie este o procedură tot mai solicitată, fiind considerată cea mai populară intervenție chirurgicală a organelor genitale. Pe lângă beneficiile de îmbunătățire a aspectului estetic, labioplastia este o soluție împotriva unor disconforturi fizice sau igienice. Motivele pentru care pacienții apelează la labioplastie sunt următoarele:

 

Motive medicale și fizice

 

  • Pentru a reduce dimensiunea labiilor mici, astfel încât acestea să nu iasă dincolo de marginile labiilor mari. Excesul de țesut labial se poate răsuci, întoarce, poate fi ciupit sau tras și poate provoca disconfort fizic ori iritație în timpul exercițiilor fizice, activităților fizice (cum ar fi mersul cu bicicleta sau jogging-ul) și în timpul actului sexual.

 

  • Pentru a îmbunătăți igiena și sănătatea deoarece țesutul în exces poate face curățarea mai dificilă și poate adăposti bacterii care provoacă infecții ale tractului urinar (ITU). 

 

Motive cosmetice și emoționale

 

  • Pentru a reduce asimetria labiilor mici sau mari atunci când o parte este mai lungă sau are o formă diferită.
  • Pentru a îmbunătăți confortul, încrederea și bunăstarea sexuală cu privire la aspectul organelor genitale în timpul contactului intim. Amintim faptul că oamenii au o varietate de dimensiuni și forme ale labiilor și nu există niciun aspect labial care să fie considerat normal.

 

Chirurgie de afirmare a genului

 

  • Dacă intervenția chirurgicală de labioplastie face parte dintr-un proces de afirmare a sexului, chirurgul poate crea labiile folosind țesutul genital existent. 

 

Află mai multe despre ce presupune procesul de afirmare a sexului.

 

Recuperare după labioplastie

Recuperarea completă poate dura până la 6-8 săptămâni, timp în care este necesar să îți iei concediu de la serviciu. Este posibil ca pielea să se vindece complet în câteva luni. Pentru o recuperare eficientă și pentru a evita complicațiile după labioplastie, urmează acești pași:

 

  • Igienă: Păstrează zona curată și ferită de infecții. Este recomandat să faci dușuri cu apă caldă și mișcări delicate după fiecare utilizare a toaletei, în special în primele trei zile.

 

  • Îmbrăcăminte adecvată: Poartă lenjerie intimă și haine largi pentru a preveni frecarea și presiunea asupra zonei operate. Evită îmbrăcămintea strâmtă care poate provoca iritații.

 

  • Activitate sexuală: Evită contactul sexual pentru cel puțin patru săptămâni pentru a permite zonei să se vindece complet.

 

  • Activitate fizică: Evită activitățile fizice intense pentru o perioadă de 4-6 săptămâni.

 

  • Gestionarea disconfortului: Este normal ca după labioplastie să apară umflături, vânătăi și disconfort. Aplicarea pungilor cu gheață învelite într-un prosop subțire și administrarea de medicamente pentru durere fără prescripție medicală sau analgezice prescrise poate ajuta la gestionarea disconfortului.

 

  • Odihnă: Evită activitățile obositoare în primele zile după intervenție pentru a sprijini procesul de vindecare.

 

  • Vindecare completă: Recuperarea completă poate dura între 6 și 8 săptămâni. Umflarea și disconfortul vor trece treptat, în general în primele zile, iar rezultatele finale vor deveni mai evidente odată ce zona este complet vindecată.

 

Complicații după labioplastie

Complicațiile după labioplastie sunt rare, dar pot include:

 

  • Îndepărtarea a prea mult țesut sau insuficient țesut.
  • Sângerare.
  • Echimoze (hematom).
  • Infecţie.
  • Defalcarea plăgii.
  • Cicatrici.
  • Durere în timpul actului sexual sau pierderea sensibilității.

 

Labioplastie – Preț

Pentru a afla cât costă o labioplastie, accesează acest link: labioplastie preț.

 

Urmărește acest video de pe canalul Youtube Soma Clinic pentru a afla ce are de spus Dr. Nicoleta Ferariu despre labioplastie și organele genitale:

 

Procedura pentru labioplastie practicată de chirurgii Soma Clinic este conformă cu standardele internaționale, fiind unanim acceptată de societățile de chirurgie plastică și estetică. Soma Clinic este o instituție acreditată, recunoscută pentru angajamentul său față de normele înalte de siguranță și calitate. Aceasta asigură că fiecare pacient primește cea mai bună îngrijire, utilizând tehnologii avansate și metode dovedite, într-un mediu profesionist și sigur. În calitate de centru de excelență în chirurgia estetică, clinica noastră este dedicată îmbunătățirii continue a tehnicilor chirurgicale și a rezultatelor pentru toți pacienții noștri.