Reconstructie Mamara

Scroll pentru mai multe detalii și informații

Reconstrucția mamară după mastectomie este o intervenție la care se apelează pentru îmbunătățirea imaginii și încrederii de sine, precum și a calității vieții unei femei ce a pierdut unul sau ambii sâni din cauza cancerului mamar sau a altor accidente.

Reconstrucția mamară poate începe concomitent cu mastectomia sau după vindecarea de pe urma mastectomiei sau a altor tratamente. Există mai multe tehnici de reconstrucție a sânului, următoarele fiind cel mai des folosite. Expandarea țesuturilor restante, urmată de plasarea unui implant de silicon, este cea mai simplă și frecventă modalitate de reconstrucție. Sub mușchiul pectoral se va insera un expander (implant temporar). Acesta se umple treptat cu ser fiziologic, cu scopul destinderii țesuturilor rămase și pentru a permite inserarea unui alt implant, definitiv de această dată, ce va avea dimensiunile asemănătoare sânului sănătos. Ulterior se realizează reconstrucția areolei și mamelonului, abia după ce pielea se obișnuiește cu noua vascularizație. O a doua tehnică de reconstrucție mamară utilizează țesuturi proprii ale pacientei: lambouri de pe spate, fese, coapse sau abdomen. Acestea vor fi transferate la nivelul toracelui anterior. 

Prin utilizarea lambourilor latissimus dorsi, mușchiul cu acest nume se mobilizează, împreună cu pielea, pe sub axilă, până la nivelul sânului. Astfel, se păstrează vascularizația, însă este necesară introducerea unui implant, mușchiul neavând volum suficient. Folosirea lambourilor abdominale presupune utilizarea țesutului abdominal de la pubis până sub ombilic, aceste insule tunelizându-se sub tegumentele abdomenului până la nivelul sânului de reconstruit, uneori fiind necesare tehnici microchirurgicale avansate pentru mutarea acestor țesuturi libere la distanță (ultimele statistici arată un avantaj al transferului liber DIEP față de lambourile pediculate de la nivelul abdomenului, prin diminuarea morbidității zonei donoare și evitarea slăbirii peretelui abdominal). Ca regulă de bază, pentru pacientele care nu au avut tratament radioterapic se optează pentru reconstrucție cu expander și proteză, iar la pacientele iradiate se preferă adiția de țesut sănătos fie prin transfer liber DIEP sau prin rotație lambou pediculat din latissimus dorsi. 

Intervenția chirurgicală se efectuează sub anestezia generală și este necesară internarea peste noapte după operație. Durata intervenției este de 1,5–4 ore, depinzând de complexitate procedurii. După aceasta, este necesară purtarea, pentru o perioadă definită de către medic, a unei bustiere speciale pentru susținerea sânilor și pentru o vindecare corectă. Cicatricile nu vor dispărea niciodată, însă aspectul lor se va atenua în timp.

Rec_SOMA_intRec_SOMA_int

PRE–OPERATOR

Consult chirurgical
––––––––––––––––––––––––––––––––––––––
Alegerea protezelor
––––––––––––––––––––––––––––––––––––––
Analize de sânge
––––––––––––––––––––––––––––––––––––––
Electrocardiogramă (ECG)
––––––––––––––––––––––––––––––––––––––
Ecografie de sân
––––––––––––––––––––––––––––––––––––––
Consult anestezie

POST–OPERATOR

Internare minim 24h
––––––––––––––––––––––––––––––––––––––
Dureri post-operatorii suportabile
––––––––––––––––––––––––––––––––––––––
Bustieră de susținere minim 3 săpt.
––––––––––––––––––––––––––––––––––––––
Evitarea efortului fizic minim 6 săpt.
––––––––––––––––––––––––––––––––––––––
Evitarea mișcărilor ample de brațe minim 6 săpt.

 

*Rezultatele pot varia in functie de caracteristicile personale ale pacientilor. Ne adresam persoanelor cu varsta peste 18 ani.