Una dintre cele mai comune proceduri estetice este rinoplastia. Până recent era un lux de care se bucurau în mare parte vedetele, însă în prezent se fac peste 4000 de operații de corecție a nasului în România, acestea devenind relativ accesibile din punct de vedere financiar.
Fiind elementul central al feței, nasul reprezintă cel mai important element estetic. Armonia feței este dată de forma lui, așa că foarte multă lume vrea să aibă un aspect plăcut pentru a evidenția și alte trăsături.
Rinoplastia îmbunătățește aspectul și proporția nasului dacă acesta a suferit schimbări în urma unui eveniment traumatic sau dacă este vorba despre o problemă ereditară.
Pe lângă soluțiile estetice, această operație poate contribui la o respirație mai bună prin înlăturarea deviației de sept.
Operația durează aproximativ două ore, timpul diferă în funcție de complexitatea procedurii și se face sub anestezie generală.
Rinoplastia deschisă
Se face prin crearea unor incizii în interiorul nărilor și în zona care le separă. Medicul chirurg ridică delicat pielea și cartilajele pentru a corecta forma nasului. Această procedură este recomandată pentru că îi oferă chirurgului vizibilitate și implicit posibilitatea de a corecta complet forma nasului. Nu vor rămâne cicatrici vizibile.
Rinoplastia închisă
Se face în interiorul nărilor, fără a mai interveni asupra stratului exterior de piele, însă mișcările sunt limitate, iar nasul nu va lua complet forma dorită, însă recuperarea este mai rapidă.
Alegerea procedurii se face după o discuție cu medicul chirurg și după analiza istoricului medical.
Ce se întâmplă după operaţie?
Pentru o recuperare rapidă și armonioasă este necesar să urmăm sfaturile medicului cu strictețe.
Dorința de a arată prietenilor noul aspect este mare și entuziasmul poate să ne facă să nu fim atenți inițial la indicațiile primite.
- În primul rând, dacă porți ochelari grei, din păcate trebuie să renunți la ei timp de aproximativ 30 de zile. Greutatea lor poate afecta nasul proaspăt operat, cartilajele fiind foarte moi.
- În timpul somnului, trebuie să stai pe spate. Dacă te întorci, riști să strivești nasul și să îi schimbi forma. Folosește perne mari pentru a-ți menține poziția în timp ce dormi.
- După rinoplastie vei avea zona afectată umflată. Pune din timp la congelator pungi mici cu gheață pentru a accelera procesul de dezumflare.
- Vei avea nevoie de multă odihnă și de hidratare. Ca după orice operație, corpul tău trebuie să se refacă. Consumă cât mai multă apă și dormi cât ai nevoie.
- Evită activitățile fizice. Trebuie să te protejezi de lovituri. Informează persoanele cu care ai contact să fie atente cu tine. Accidentele se pot întâmpla oricând.
- Păstrează regimul alimentar pe care l-ai stabilit împreună cu doctorul. Nu, nu ești bolnav și nu ai restricții, însă unele alimente sau lipsa lor te ajută să te recuperezi mai repede.
- Renunță la fumat! Acest obicei va îngreuna recuperarea.
- Stai drept. Indiferent de activitate, încearcă să menții capul sus. Când te speli, nu te apleca pentru a nu pune presiune pe zona proaspăt operată.
- Suflă nasul cu mare grijă. Cartilajele sunt moi și se pot deforma imediat. Folosește fiole cu ser fiziologic pentru a elibera nările.
- Urmează tratamentul medicamentos prescris de medic. Nu poți risca infecții sau dureri neplăcute.
Dacă te-ai hotărât să faci această procedură, este important să ai așteptări realiste și răbdare. Rezultatele finale sunt vizibile după un an.
Operația de rinoplastie este o alegere personală, nu se face pentru a impresiona pe cineva.
Această procedură aduce de la sine o viață mai bună, îmbunătățind respirația și crescând stima de sine.