Mastopexia vs. augmentarea mamară: Care este cea mai bună alegere pentru tine?

În lumea esteticii există o serie de proceduri și operații disponibile cu scopul  clar de a te ajuta să te simți bine în pielea ta. Două dintre cele mai populare opțiuni în domeniul chirurgiei mamare sunt mastopexia (liftingul mamar) și augmentarea mamară (implanturile mamare). Alegerea între aceste două operatii poate fi dificilă, pentru că ambele au indicatiile proprii, au avantajele și dezavantajele lor. În acest articol, voi explora împreună cu tine, în detaliu, ce implică fiecare procedură și vom discuta pro și contra pentru a te ajuta să iei decizia potrivită.

Ce este mastopexia (liftingul mamar)?

Mastopexia, cunoscută și sub numele de lifting mamar, este o procedură chirurgicală care are ca scop ridicarea sânilor căzuți  (ptoza mamară) sau lipsiți de tonus.  Ptoza mamară este de grade diferite și există o stadializare clară, in functie de masuratori. Toto in functie de masuratori, indicatia chirurgicala este de un anumit tip de mastopexie.  Mastopexia se realizează prin eliminarea excesului de piele, remodelarea țesutului mamar și repoziționarea mamelonului și areolei. Astfel, după o operație de mastopexie, sânul este mai ferm, areola și mamelonul se poziționează astfel încât sa fie mai sus de santul inframamar, iar rezultatul final este un sân ridicat.  Mastopexia este o opțiune populară pentru femeile care au trecut prin sarcină, alăptare sau schimbări majore în greutate, precum și pentru cele care doresc să îmbunătățească aspectul general al sânilor.

Ce este implantul mamar?

Implantul mamar, cunoscut și sub numele de augmentare mamară, este o procedură în care se utilizează implanturi din silicon pentru a mări dimensiunea și pentru a îmbunătăți forma sânilor. Acestea sunt introduse în spatele țesutului mamar sau în spatele mușchiului pectoral. Mărirea sânilor cu implant de silicon poate fi o opțiune pentru un sân cu ptoză mamară ușoară, deoarece protezele, prin volum, ajută ca sânul ușor căzut să devină mai ridicat și mai ferm. Un consult clinic poate decela gradul de ptoză a sânilor și masura în care implantul mamar poate îmbunătăți forma lor.

Această procedură este de obicei alegerea preferată pentru femeile care doresc să își mărească dimensiunea sânilor sau să redea volumul pierdut după sarcină sau scădere în greutate, atunci când nu avem un sân foarte lăsat.

Care sunt avantajele mastopexiei?

Mastopexia oferă o serie de avantaje, printre care:

  • Sâni mai fermi și ridicați: Procedura îmbunătățește aspectul sânilor căzuți, redându-le forma și fermitatea.
  • Corectarea asimetriei: Liftingul mamar poate ajuta la echilibrarea sânilor asimetrici.
  • Îmbunătățirea încrederii în sine: Multe femei experimentează o creștere a stimei de sine și a încrederii in propria persoana după o mastopexie.
  • Rezultate durabile: Deși nu este permanent, liftingul mamar are rezultate pe termen lung, în special dacă mențineți o greutate stabilă și adoptați un stil de viață sănătos.

Care sunt avantajele implantului mamar?

Implanturile mamare oferă, de asemenea, numeroase avantaje:

  • Creșterea volumului și a dimensiunii sânilor: Implanturile mamare permit femeilor să-și mărească dimensiunea sânilor și să obțină un aspect mai plin și rotunjit.
  • Corectarea asimetriei: Augmentarea mamară poate fi folosită pentru a aborda problemele de asimetrie sau de proporție între sâni.
  • Rezultate personalizate: Implanturile vin în diferite forme, dimensiuni și materiale, oferind astfel un nivel înalt de personalizare pentru a se potrivi preferințelor și nevoilor individuale.
  • Îmbunătățirea încrederii în sine: În multe cazuri, augmentarea mamară crește încrederea în sine a femeilor, îmbunătățindu-le satisfacția față de aspectul lor fizic.

Mastopexie cu implant mamar

Mastopexia cu implant mamar, cunoscută și sub numele de lifting mamar cu augmentare, combină avantajele liftingului mamar și ale augmentării mamare pentru a aborda atât laxitatea sânilor, cât și lipsa de volum. Această opțiune poate fi ideală pentru femeile care doresc să își ridice și să își mărească sânii în același timp, pentru a obține un aspect natural, estetic și rejuvenat sau pentru pacientele care au un sân cu exces de piele și fără țesut mamar, așa-zisul sân gol.

Uneori, femeile pot alege să combine mastopexia și augmentarea mamară pentru a obține rezultatele dorite, la indicatia medicului. Această combinație poate oferi avantajele ambelor proceduri, ridicând sânii, în timp ce le mărește și volumul. Această opțiune este ideală pentru femeile care doresc să își ridice sânii căzuți și, în același timp, să își mărească dimensiunea sânilor.

Candidatele ideale pentru această procedură combinată sunt femeile care au experimentat o scădere semnificativă a volumului și fermității sânilor după sarcină, alăptare, scădere în greutate sau îmbătrânire. Acestea pot prezenta atât sâni căzuți cât și lipsa de volum, iar o procedură singulară, fie mastopexia, fie augmentarea mamară, nu ar putea să abordeze ambele probleme în mod eficient.

Mastopexia cu implant mamar se desfășoară în mai multe etape. În primul rand, se introduce implantul mamar, fie în spatele țesutului mamar, fie în spatele mușchiului pieptului, pentru a mări dimensiunea și a îmbunătăți forma sânilor. Apoi se va efectua mastopexia, conform desenului preoperator verificat intraoperator, eliminând excesul de piele și remodelând țesutul mamar, pentru a ridica și întări sânul.

Recuperarea în urma mastopexiei cu implant mamar poate fi diferită în funcție de pacientă și de complexitatea procedurii. În general, este de așteptat să te confrunți cu un anumit nivel de edem, echimoze (vânătai) și disconfort în primele zile după operație. Se recomandă purtarea unei bustiere de compresie pentru a susține sânii și a minimiza umflarea în timpul procesului de vindecare. Majoritatea pacientelor pot reveni la activitățile obișnuite în câteva săptămâni, dar este important să se evite efortul fizic intens și ridicarea greutăților pe o perioadă mai lungă de timp.

Combinația de sâni ridicați și plini  poate oferi un aspect estetic și natural, dacă măsuratorile preoperatorii sunt exacte, îmbunătățind proporțiile și silueta corpului. Așadar, putem spune că rezultatele mastopexiei cu implant sunt foarte îndrăgite de paciente.

În concluzie, alegerea între mastopexie și augmentarea mamară depinde în mare măsură de obiectivele și nevoile individuale. Mastopexia cu implant mamar poate fi o soluție excelentă pentru femeile care doresc să abordeze atât laxitatea, cât și lipsa de volum a sânilor.

Este foarte important să ții cont de parerea chirurgului și să te gândesti puțin înainte de a opta pentru una dintre operații. De multe ori, ai nevoie de o părere obiectivă în ceea ce privește aspectul sânilor și gradul lor de ptoză, în privința volumului care se potrivește dimensiunilor corpului tău. Întotdeauna țin cont de dorința pacientei, însă vreau ca pacienta să înțeleagă foarte bine care sunt opțiunile potrivite ei.