Sfaturile de frumusete ale lui Nico Ferariu, specialist in cardiologie si estetica medicala

Frumusetea poate fi in multe feluri, insa dincolo de teoretizari si tendinte, exista o latura practica care valideaza orice demers subsumat artei de fi mereu TU. Cand am intalnit-o pe Nico Ferariu – medic specialist in cardiologie si chirurg plastician (arealul actual in care profeseaza) – mi-a spus fara sa stea prea mult pe ganduri, ca isi doreste ca prin munca sa femeile sa se simta mai frumoase. Pentru mine a fost suficient sa imi dau seama ca in fata mea se afla mai mult decat un doctor experimentat, un creator de frumos intr-o lume, care asemenea celor care o populeaza, nu se vrea neaparat perfecta, ci confortabila cu sinele.

La Soma Clinic, Dr. Nico Ferariu impreuna cu Dr. Khalid Al-Falah se transforma pe rand in psihologi, terapeuti, confidenti si (abia apoi) modelatori iscusiti ai trasaturilor faciale/corporale. Nu sunt task-uri care fac parte din job description, din simplul motiv ca in chirurgia plastica putine lucruri sunt standardizate atunci cand vine vorba despre relatia cu pacientul. Dincolo de aparatura de ultima generatie si de tehnologiile avansate, diferenta in estetica medicala o face abordarea. Pentru Nico Ferariu, chirugia plastica este in mod cert o vocatie. Pentru ea a luptat ani de zile cu neajunsurile sistemului medical, cu prejudecatile si chiar cu sine insasi. Totul pentru a deveni ceea ce este in prezent: un profesionist care te face sa crezi ca poti muta muntii din loc. Pentru ca da, lumea poate fi schimbata prin frumusete.

Adina Necula: Cum a evoluat cariera ta de la sectia de cardiologie la cabinetul de medicina estetica? In ambele situatii, contribui la mentinerea vitalitatii, insa parca inima femeilor bate mai tare atunci cand le promiti stergerea unor ani de pe chip.

Dr. Nico Ferariu: Nu am vazut o evolutie ci o schimbare. Eu am schimbat un drum, o directie, o alegere. Consider ca atata timp cat am lucrat in cardiologie am daruit toata energia, priceperea si devotamentul. Nu era pentru mine si in momentul in care am constientizat ca nu sunt fericita in acea directie mi-am luat timpul sa-mi gasesc alt drum. Este important sa fii omul care poate salva vieti, insa nu am putut sa fac asta cu “pretul vietii mele” pentru ca este la fel de important cat de frumos traiesc eu. In prezent traiesc satisfactia pacientelor fericite.

Adina Necula: A fost o vreme in care medicina estetica era un areal exclusivist si cu acces restrictionat prin prisma atat a costurilor, cat si a numarul redus de specialisti in domeniu. Ce anume crezi ca a condus la “democratizarea” esteticii medicale si la apetenta din ce in ce mai mare a femeilor pentru interventii punctuale?

Dr. Nico Ferariu: Orice domeniu se dezvolta atunci cand exista cerere. Societatea moderna a hotarat (pana de curand) cum arata o fata si un corp perfect si ce parti ale corpului sunt frumoase sau nu. Mai mult decat atat, a introdus in mentalul oamenilor ideea ca schimbarile chirurgicale sunt binevenite. Un astfel de curent contribuie in mod cert la o crestere semnificativa a cererii urmata de o dezvoltare a domeniului respectiv. Trebuie sa intelegem contextul economic si social al tarii noastre, valul de informatie din occident si nu in ultimul rand accesul mult mai facil la informatie (spre exemplu: ce stia bunica mea despre o operatie si ce poate afla o femeie astazi despre acceasi operatie?).

Adina Necula: Care sunt interventiile cele mai des practicate in clinica voastra?

Dr. Nico Ferariu: As imparti interventiile in doua categorii: estetica medicala si chirurgie plastica. Pentru prima categorie, cele mai frecvente cereri sunt cele de marire a buzelor cu acid hialuronic, tratamente botox, tratamente laser care au adresabilitate in crestere, rejuvenarea tenului cu solutii injectabile si PRP.  In ceea ce priveste latura chirurgiei plastice, primul loc in topul solicitarilor este ocupat de procedura de marire a sanilor, urmata de rinoplastie si de liposuctie.

Adina Necula: Care este secretul unui rezultat fara cusur? Spre exemplu al unor buze al caror volum si contur au fost discret corectate. Atat de discret incat cei din jur sa nu isi pot da seama daca este meritul naturii sau al stiintei.

Dr. Nico Ferariu: Eu am invatat de la doctorul Khalid cat de important este ca in urma discutiei cu pacienta/pacientul sa inteleg foarte bine ce isi doreste aceasta/acesta. Tot el m-a invatat importanta unui rezultat discret si potrivit trasaturilor pacientei/pacientului. Dr. Khalid spune intotdeauna:  “sa nu depasesti limitele bunului simt!”

Adina Necula: Cum au evoluat in ultimii ani din punct de vedere al formularii si al concentratiilor, substantele injectabile – acidul hialuronic, toxina botulinica etc – utilizate pentru redarea volumului si a conturului facial, revitalizarea si hidratarea tenului sau estomparea semnelor ridarii?

Dr. Nico Ferariu: Companiile farmaceutice s-au adaptat necesitatilor moderne in utilizarea toxinei botulinice si au inceput sa produca preparate in doze de uz cosmetic (mai mici), nemaifiind necesara procurarea acestora in cantitati mari (de uz neurologic) dificil de repartizat in aceeasi zi. De asemenea, au dezvoltat produse care nu necestita transportul si depozitarea la rece.

In ceea ce priveste acidul hialuronic, evolutia a fost in sensul aparitiei mai multor tipuri de acid cross-linkat in diferite grade de vascozitate si durata de persistenta a produsului. Astfel au putut fi corectate diferite zone al fetei, gatului si decolteului, in functie de particularitatile anatomice ale zonelor respective. De exemplu in santurile nazo-geniene folosesti un acid mai vascos, iar la nivelul pleoapelor inferioare o formula mai lichida, pentru un rezultat optim.

Adina Necula: Ce beneficii aduc corectiile in aspectul general al fetei si cand este momentul oportun pentru a apela la acestea?

Dr. Nico Ferariu: Interventiile la nivelul fetei, fie ele chirurgicale sau medicale au scopul de intinerire si de estompare a aspectului de fata obosita. Momentul oportun este acela in care dimineata te uiti in oglinda si esti nemultumit de ceea ce vezi.

Adina Necula: Poate fi creat un chip nou cu ajutorul sculpting-ul facial? La prima vedere pare simplu: ridicare a trasaturilor, volumizare, imbunatatirea aspectului ridurilor etc. Unde trasezi linia, astfel incat corectiile sa prelungeasca frumusetea, nu sa schimbe identitatea femeii? Stiu ca foarte multe doamne, in special dupa o anumita varsta, isi doresc sa nu mai semene deloc cu ele.

Dr. Nico Ferariu: Poate fi modificat aspectul fizic major, pana in punctul in care pacientul nu mai seamana cu el insusi. Metodele chirurgicale actuale de lifting facial si rinoplastie presupun obtinerea unui aspect intinerit, fara sa modifice trasaturile. Este adevarat ca atunci cand pacientele opteaza pentru metodele de rejuvenare injectabile combinate cu metodele chirurgicale rezultatele sunt mai accentuate, dar noi de exemplu pastram intotdeauna regula bunului simt si avem pentru orice pacient/pacienta un folder cu fotografii pentru a ne reaminti de unde am pornit si pentru a urmari evolutia astfel incat sa nu depasim aceste limite.

Adina Necula: Care sunt cele mai avansate tehnologii ale momentului si ce tip de corectii pot fi realizate cu ajutorul acestora?

Dr. Nico Ferariu: In domeniul esteticii medicale, tehnologia laser a revolutionat tratamentele pentru piele incepand de la indepartarea definitiva a parului nedorit, peeling si resurfacing facial  mai bine controlat decat cel chimic, diverse programe de rejuvenare si tratamentul acneei. A aparut o gama larga de proceduri minim invazive  cum sunt firele de suspensie bioresorbabile care pot aduce imbunatatiri de tip facelift fara ajutorul bisturiului. Utilizarea produselor PRP obtinute din sangele pacientului este cautata din ce in ce mai mult, acestea continand factori de crestere care ajuta la regenerarea tesuturilor in locul injectarii.

Adina Necula: La ce anume ar trebui sa fie atenta o femeie atunci cand decide sa apeleze la un centru de estetica si cum poate avea siguranta ca se afla pe maini bune?

Dr. Nico Ferariu: Consultul preoperator minutios trebuie sa acopere toate aspectele unei proceduri, atat pozitive cat si negative, iar in urma discutiei pacienta trebuie sa concluzioneze ca a inteles bine procedura si beneficiile acesteia. Altfel spus, trebuie sa aiba certitudinea ca a ales corect, iar noi sa fim de deplin convinsi ca stie in ce consta outcome-ul.

Adina Necula: Ai spus vreodata “NU” unei solicitari ?

Dr.Khalid: Da, de mai multe ori. Atunci cand nu puteam sa obtin rezultatul pe care si-l imagina sau pe care si-l dorea pacienta, acesta fiind nerealist.

Adina Necula: Care crezi ca este viitorul medicinii estetice? Ce tehnologie care nu exista inca ti-ai dori sa se inventeze?

Dr. Khalid: Se pare ca trend-ul actual urmareste dezvoltarea unor tehnici din ce in ce mai putin invazive si simplificarea procedurilor chirurgicale, prin apelul la produse si tehnologii care minimizeaza riscurile si faciliteaza rezultatele. Eu mi-as dori sa se inventeze proteza de sani perfecta (cea care nu are asociata nicio complicatie si niciun risc).