Acid hialuronic, botox, mezoterapie, PRP, transfer de grăsime, terapii laser

Șapte ani în Tibetul  esteticii medicale

Pentru că totul a început ca o expediție și-mi pare că drumul meu a respectat pașii lui Brad.

Mi-au trebuit șapte ani să scriu cu ușurință un scurt ghid al tratamentelor injectabile și am  început cu filler -ele, adică produsele injectabile care aduc “umplere”.

Nu eram o începătoare acum șapte ani, pentru că, o dată ce ai pus o teacă pe femurală, un cateter în coronara dreaptă, un stent pe coronara stângă, sincer, seringa cu acid hialuronc cu acul în  buză pare o glumă.

Există însă subtilități, ca în orice domeniu, iar acestea se definesc în timp. Întodeauna recomand un consult, 30 de minute de discuție. Îi aduc o oglindă pacientei și ea îmi explică ce o nemulțumește.

Este important să observ tenul, aspectul, textura, laxitatea. Apoi sunt atentă la ridurile de mimică, la cum se mișcă gura atunci cand vorbește și râde. Pentru că eu nu vorbesc cu pacientele mele doar despre nemulțumiri.

Dacă observ comisurile gurii care pleacă în jos, oferind un aspect trist al buzelor, atunci recomand cateva puncte de botox în mușchiul coborâtor al unghiului de gură.

Dacă observ fălcuțe coborâte, atunci recomand ridicarea feței cu Voluma, de la Juvederm. Injectez substanța plecând de la tâmple. Pentru că există vectori pe care trebuie să îi respect.

Știu că majoritatea pacientelor sunt speriate de “ fals” și “exces”, însă tratementele estetice nu sunt menite să ofere un astfel de rezultat.

In primul rand, medicul trebuie sa aibă un simț estetic delicat, să știe cum să păstreze caracteristicile individuale, pentru că noi suntem frumoși fiecare în felul nostru. În al doilea rând, vremea cantităților mari de acid hialuronic a apus de mult, unde mai pui că această perioadă  nici nu a existat în țările unde populația feminină are un statut social respectat.

Hai cu mine să-ți imaginezi ceea ce scriu.

La St. Tropez pe plajă, acolo unde francezii de obicei stau pe prosop, observam femeile din Franța. Tinere suple sau mame cu trei, patru copii, frumos tunse, nemachiate, cu o minge în mana, îmbrăcate lejer.  O oarecare simplitate, o lejeritate în ținută și mișcări, multă eleganță. Audrey Hepburn în rol de mamă, soție, iubită. Eu observ că nu sunt ridate, nu par obosite, ceea ce bineînțeles că trădează vizitele la cabinetul de estetică. Însă nu observ modificări ale fizionomiei, ceea ce face spectacolul  unul frumos, nu grotesc.

In Copenhaga, pe canale, în port și pe străduțele cu magazine și mii de biciclete, femeile nordice, pe vreme viscolită, merg  elegant și cu privirea  senină, zâmbind binevoitor către cel sau cea care trece. Ele sunt îmbrăcate sport, casual, casual elegant, coafura este impecabilă, hainele în culori deschise, iar tenul bronzat moderat este fin, cu trasaturile tinere, indiferent de vârstă.

Ai să spui că nu sunt femei care merg la estetician și ai să greșești. Una dintre cele mai mari indistrii în serviciile de frumusețe și rejuvenare este în nordul Europei, acolo unde femeile știu că sunt printre cele mai frumoase din lume, unde matriarhatul nu a apus niciodată. Femeile din Suedia au înțeles devreme că mai degrabă bisturiul rezolvă sagging-ul, fața căzută și că este important să asculți indicațiile chirurgului. Pentru că injectările după 50 de ani, repetate, vor schimba trasaturile naturale, pe cand un facelift “vertical restore”, tehnica folosită acum de chirurgii de estetică, rezolvă barbia dublă și pielea cazută din jurul mandibulei.  Este adevarat că în aceste tări, sistemele sunt stricte, nimeni nu caută vedete, încrederea în cadrele medicale este ridicată,  acolo nu este vestul sălbatic al căutătorilor de comori în medicină și în această specialitate.

Dusseldorff, orasul cel mai boem al Germaniei, cu promenada lui luxoasă, blondele înalte îmbracate în alb și crem, cu trăsături fine. Acolo am vazut pentru prima oară o tânără de 25 de ani care a venit la vărul meu, medic dermatolog, arătând câteva ridulețe fine atunci când râde. Primul acid hialuronic pentru riduri. Buzele nu le voia mari, pentru că înțelegea că fața ei este frumoasa cu trasături fine și buze mai subțirele.

Florența, orașul iubirilor pasionale cu aer de cappuccino și lenjerii albe brodate, acolo unde și doamnele de 90 de ani au coafura impecabilă și  poartă haine lejere de in cu papuci cu toc .

Italiencele sunt femei mignone, cu osatură mica, dar cu nasul mai mare și mai proeminent,  nu-s mai frumoase, dar strălucesc de eleganță. Eleganță, nu opulență.  Fără pomeți mari, fără buze enorme, fără gene false. Cu parul negru, des, bronzate, dar fără riduri. Eeei… acesta este idealul meu.

Stochkolm-ul, Veneția nordului, extrem de elegant, cu haine de cashmir și Rolex-ul ca uniformă, pe biciclete. Cu părul lung, drept și suedez de blond, cu nasurile incredibil de frumoase, buze roz și ochi albastri. Alt oras unde femeile au înteles estetica. Cu personalitate, eleganță și zâmbitoare. Femei care-și duc copiii cu bicicleta la gradiniță, în colanți și pardesiu crem. Cu eșarfe bleu și albe. Frumos coafate, cu make up subtil, cu tenul impecabil, care își petrec weekend -urile la un spa japonez.

Atunci când călătoresc,  atunci când locuiesc pentru o perioadă în altă țară, observ femei. Observ detaliile probabil din cauza profesiei mele, sau tocmai de aceea am această profesie, pentru că observ detalii.

Mă fascinează japonezii, cu look-ul lor impecabil, culorile bine studiate, parul negru sau efervescent vopsit, croiala pantalonilor largi și gleznele la vedere. Subtilitatea prin care o cană de aceeași culoare stă agățată de rucsac. Negrul absolut și materialele superbe. Îmi găsesc un loc în aeroport de unde ii admir atunci când trec pe lângă mine. Atât de silențioși.

Mă surprind privind o femeie în rochie albă, scurtă, pe un Vespa, trecând pe lângă gara din Milano. Picioarele bronzate și tocurile sandalelor fine, părul în vânt, ochelarii de soare.

Mama cu sari-ul  verde cu copilul în brate, părul ei strălucitor, punctul roșu din frunte.

Doamna cu parul alb, tunsă scurt și hainele adolescentine, puloverul roz.

Mâna pictată cu henna si împodobită cu diamante care iese de sub un kaftan negru să ia în palmă un Louboutin din raft în mall ul din Dubai. Ochii verzi conturați parcă cu cărbune. Tenul masliniu.

Fetita cu costum de baie portocaliu care se uita la ocean, ochii ei gri și buclele nisipii.

Femeile aplecate peste plantația de trestie, în Mauritius, cu șoldurile mari și turbane care le protejau capul de soare.

Întreaga noastră planetă este un specacol al frumuseții feminine. Cu forța, puterea, eleganța și simplitatea cu care a parcurs mileniile.

Și toată lumea aceasta este Tibetul meu. Inspirația mea. Motivația mea. Meditația mea.