Sânii femeilor au diverse forme și dimensiuni, influențate de factori precum genetica, vârsta, greutatea corporală și nivelul hormonilor. Unele femei prezintă o condiție numită sâni tuberoși, caracterizată printr-o dezvoltare anormală a sânilor, care poate duce la o formă mai îngustă și mai conică, cu areole mari și, în multe cazuri, cu o deficiență a țesutului mamar în partea inferioară a sânului. Aceste trăsături sunt determinate de factori genetici și pot necesita tratament pentru corectarea estetică.
Alte denumiri pentru sânii tuberoși:
- Sâni conici;
- Sâni tubulari;
- Sâni constrânși;
- Hipoplazie a polului inferior;
- Sâni tip „snoopy”.
Ce cauzează sânii tuberoși?
Cauzele pentru sânii tuberoși nu sunt complet înțelese. Unii medici consideră că această condiție apare din cauze ce țin de dezvoltarea fetală, în perioada intrauterină. De obicei, sânii tubulari nu devin evidenți până la pubertate, când sânul își capătă forma adultă. În multe cazuri, țesutul mamar nu se dezvoltă suficient în timpul pubertății. Iar în aproape toate cazurile, inelul de țesut care leagă areola de restul sânului nu are forma normală, ceea ce duce la un aspect „căzut” al sânului.
Cum arată sânii tuberoși?
Sânii tuberoși au câteva caracteristici specifice, cum ar fi:
- Areole mari.
- Un spațiu mai mare de 3.8 cm între sâni.
- O bază îngustă a sânilor.
- Sfârcuri îndreptate în jos.
- Distanță mai mică decât media dintre mamelon și pliul de sub sân.
- Formă tubulară, ovală sau triunghiulară.
- Formă asimetrică.
- Lipsă de volum și senzația că sunt ,,căzuți”.
Este important să reținem faptul că toți sânii tuberoși arată diferit unul față de altul. Această afecțiune poate afecta un sân sau ambii, iar caracteristicile mai sus menționate nu apar până la pubertate.
Categorii de sâni tuberoși
Unii medici împart sânii tuberoși în trei tipuri, pe baza mai multor caracteristici observate, conform unui studiu realizat de dr. Kolker despre ‘’Deformația mamară tubulară’’:
Tip I
- Constricție (grad de îngustare): Minoră
- Fald inferior al sânului: Ridicare ușoară pe partea interioară
- Volum glande mamare: Fără deficiențe sau deficiențe minime în partea inferioară
- Lăsare a sânului: Ușoară până la severă
- Piele: Suficientă
- Areolă: Mărită
Tip II
- Constricție (grad de îngustare): Moderată
- Fald inferior al sânului: Ridicare pe partea interioară și exterioară
- Volum glande mamare: Deficiență moderată în partea inferioară
- Lăsare a sânului: Inexistentă sau ușoară
- Piele: Insuficientă pe partea inferioară
- Areolă: Poate fi normală sau cu hernie ușoară până la moderată
Tip III
- Constricție (grad de îngustare): Severă
- Fald inferior al sânului: Ridicare completă sau lipsă totală
- Volum glande mamare: Deficiență severă în toate părțile sânului
- Lăsare a sânului: Ușoară până la moderată
- Piele: Insuficientă
- Areolă: Hernie severă
Cum sunt diagnosticați sânii tuberoși?
Un medic va oferi diagnosticul de sâni tuberoși în urma unui examen fizic. Dimensiunea și forma sânilor indică prezența acestei condiții. De multe ori, persoanele nu caută neapărat un diagnostic deoarece această afecțiune nu este periculoasă. În fapt, majoritatea persoanelor descoperă că se confruntă cu această condiție doar dacă intenționează să facă o operație de augmentare mamară.
Cum sunt tratați sânii tuberoși?
Sânii tuberoși nu necesită tratament. Cu toate acestea, poți alege să apelezi la o intervenție chirurgicală dacă dorești să le schimbi aspectul. Un chirurg plastician îți poate recomanda o intervenție chirurgicală de mărire a sânilor pentru a adăuga volum și a-i remodela. Mărirea sânilor se face prin:
- Mutarea grăsimii dintr-o altă parte a corpului la sân (transfer de grăsime sau lipofilling mamar): În cadrul unui lipofilling mamar, grăsimea este prelevată dintr-o altă zonă a corpului, folosind un tub subțire ce extrage mici cantități de grăsime. Apoi, grăsimea trebuie pregătită pentru a fi inserată în zona sânilor, folosindu-se instrumente speciale, care separă grăsimea de sânge. După pregătire, grăsimea este injectată cu grijă în sâni cu un ac și o seringă, fără a fi necesare cusături, deoarece injecțiile se fac prin incizii minime.
- Adăugarea de implanturi (augmentare mamară): Implanturile mamare sunt dispozitive medicale (proteze) utilizate în chirurgia estetică pentru a mări sau reconstrui sânii. Ele pot fi umplute cu soluție salină sterilă sau gel de silicon și sunt plasate sub țesutul mamar sau mușchiul pectoral pentru a îmbunătăți forma, dimensiunea și conturul sânilor.
- Redistribuirea țesutului existent: În loc să adauge țesut suplimentar (precum implanturi sau grăsime), această tehnică presupune redistribuirea țesutului mamar deja prezent. Se folosește pentru a extinde și a echilibra volumul sânilor în zonele unde este insuficient sau unde este necesar un contur mai natural. Aceasta poate include manevrarea țesutului pentru a reduce tensiunea și a facilita formarea unei baze mamare mai largi și mai rotunde, corectând astfel aspectul tubular al sânilor.
- Sau o combinație a acestor proceduri.
Te-ar mai putea interesa și: Mărirea sânilor prin augmentare: Tipuri de implanturi mamare.
Chirurgul îți va face o recomandare de tratament în timpul unei consultații. Va începe prin a-ți evalua starea generală de sănătate și a te informa despre posibilele efecte secundare. Ulterior, îți va recomanda un plan de intervenție chirurgicală. Dacă ai întrebări despre procedură, consultația este momentul cel mai potrivit pentru a le adresa.
Există efecte secundare ale tratamentului?
Ca în cazul oricărei proceduri chirurgicale, există riscuri asociate cu mărirea sânilor. Riscurile posibile includ:
- Sângerare.
- Cicatrici.
- Vânătăi.
- Umflare.
- Probleme cu vindecarea locului chirurgical sau o infecție.
- Durere sau un sentiment de durere pe măsură ce te vindeci.
Carcinomul mamar tubular este cauzat de sânii tuberoși?
Nu. Carcinomul mamar tubular sau cancerul mamar tubular, este un tip de cancer invaziv de sân care își primește numele de la forma sa, asemănătoare unui tub, pe care o dezvoltă tumora în țesutul mamar. Această afecțiune nu are legătură directă cu prezența sânilor tuberoși. Totuși, carcinomul tubular are un prognostic favorabil, mai ales dacă este diagnosticat devreme, deoarece este ușor tratabil.
Care este cel mai potrivit tip de sutien pentru sânii tuberoși?
Alegerea sutienului potrivit depinde de preferințele personale legate de confort și stil. Nu există un sutien conceput special pentru sânii tuberoși, dar câteva tipuri pot oferi o potrivire mai bună pentru această formă, printre care:
- Sutiene fără sârmă.
- Sutiene tip bandeau sau bralette.
- Sutiene cu burete (padded).
- Sutiene cu jumătate de cupă (half-cup bras).
Descoperă ce are de zis Dr. Nico Ferariu despre ridicarea și remodelarea sânilor, pe canalul de Youtube Soma Clinic:
Procedurile chirurgicale și non-chirurgicale practicate de chirurgii noștri sunt conforme cu standardele internaționale, fiind unanim acceptate de societățile de chirurgie plastică și estetică. Soma Clinic este o instituție acreditată, recunoscută pentru angajamentul său față de standardele înalte de siguranță și calitate. Aceasta asigură că fiecare pacient primește cea mai bună îngrijire, utilizând tehnologii avansate și metode dovedite, într-un mediu profesionist și sigur. În calitate de centru de excelență în chirurgia estetică, clinica noastră este dedicată îmbunătățirii continue a tehnicilor chirurgicale și a rezultatelor pentru toți pacienții noștri.
Referințe
Tubular breasts – My Cleveland Clinic
What you should know about tubular breasts – Medical News Today
Tuberous Breast Deformity – Cosmetic
Tubular breasts – Healthline