Cât timp trebuie să dormi pe spate după rinoplastie

Rinoplastia este o procedură chirurgicală care remodelează, redimensionează sau reconstruiește nasul pentru a-i îmbunătăți aspectul, funcția sau ambele. Este una dintre cele mai frecvente proceduri de chirurgie plastică efectuate la nivel mondial.

Pacienții optează pentru rinoplastie din diverse motive, precum cele legate de aspect (îmbunătățirea simetriei faciale, modificarea varfului nasului sau reglarea punții) sau funcționalitate (îmbunătățirea respirației la pacienții cu deviație de sept, corectarea anumitor defecte congenitale sau refacerea anumitor leziuni sau traumatisme).

În general, se recomandă pacienților ca după rinoplastie să doarmă pe spate cu capul ridicat în primele săptămâni după intervenție. În articolul de astazi, mi-am propus să abordez acest subiect și să explic de ce se recomandă această poziție și cât timp trebuie să dormi pe spate după rinoplastie.

Introducere 

Prima mea experiență cu fractura de piramidă nazală a fost atunci când avea fiul meu 4 ani. Fetele au de puține ori traumatisme de piramidă nazală, însă baieții sunt mai predispuși, deoarece sunt mai hiperactivi în perioada copilariei.

Nu am fost prezentă în momentul producerii accidentului, pentru ca eram de gardă, iar parinții mei, care îl aveau în grijă pe fiul meu, au decis ca nu pot ajuta cu nimic și l-au dus la spital, unde a fost operat în urgență de un chirurg ORL.

Eu l-am văzut a doua zi, pentru că deși mama insista să merg sa dorm, sperând poate că “echimozele în ochelari” și edemul se vor remite în următoarele 24 de ore, am simițit că mi-e dor de el și am decis să merg să-mi petrec ziua cu el.

Picture this… eu în poarta casei, închizând mașina îl văd pe baiețelul meu venind cu bunicul dinspre pădure. Pe măsură ce se apropia, ceva nu-mi plăcea la acea imagine, eu sunt și puțin mioapă, așa că încercam să focusez imaginea pe atela de rășină pansată cu leucoplast de frunte și obraji, ochii învinețiți, umflați, care n-aveau legătură cu zâmbetul lui larg și mersul ștrengăresc. După masa de prânz, după ce pulsul meu s-a calmat, înțelegând că răul s-a produs deja, urma somnul copilului de după-amiază. În dormitor, fiul meu mi-a explicat cu precizie, în detaliu cum domnul doctor i-a recomandat strict să doarmă cu fața în sus timp de două săptămâni, pe două perne, deoarece altfel există riscul ca oasele nasului să nu stea așezate așa cum trebuie și va crește cu nasul strâmb. De ce am adus aminte acest subiect? Pentru că mi s-a părut senzațional că un copil, îndeajuns de neastâmpărat cât să își fractureze năsucul, înțelege și respectă cu strictețe indicațiile chirurgului.

Din experiența mea cu pacienții adulți, știu că postoperator, unii dintre ei, uită sau aleg cu bună știință să nu respecte întru totul recomandările mele. Dacă un copil poate avea răbdare și poate asculta, cred că și un adult trebuie să respecte ceea ce scrie pe biletul de externare. Corect?

De ce trebuie să dormi pe spate după rinoplastie? 

Această poziție ajută la minimizarea umflăturii și la reducerea riscului de a lovi accidental sau de a pune presiune pe nas în timp ce acesta se vindecă. Dormitul pe spate cu capul ridicat poate promova o mai bună circulație a sângelui în zona feței și permite lichidelor să se scurgă mai eficient. De asemenea, se recomandă folosirea pernelor suplimentare pentru a susține capul și a menține înălțimea dorită.

Dormitul în alte poziții poate crește riscul de complicații sau poate afecta negativ procesul de vindecare, spre exemplu dormitul pe o parte poate duce la creșterea fluxului de sânge către față și nas, accentuând umflarea și prelungind procesul de vindecare, poate determina deplasarea oaselor nazale sau a cartilajului în timpul etapelor incipiente ale vindecării, ceea ce poate duce la asimetrie sau alte rezultate nedorite și poate genera un disconfort crescut pentru pacient.

Cât timp se doarme pe spate după rinoplastie? 

Poziția de dormit în primele zile sau săptămâni după rinoplastie este foarte importantă pentru a asigura o recuperare ușoară și rezultate optime.

Durata specifică poate varia în funcție de factori individuali, însă, majoritatea pacienților sunt sfătuiți să doarmă pe spate timp de cel puțin 1-2 săptămâni după rinoplastie. Acest interval de timp permite să apară faza inițială de vindecare, timp în care riscul de complicații sau de întrerupere a procesului de vindecare este mai mare.

În anumite cazuri se poate recomanda dormitul pe spate după rinoplastie pe o perioadă mai lungă, cum ar fi 3-4 săptămâni sau mai mult, în funcție de complexitatea intervenției chirurgicale și de progresul individual de vindecare al pacientului.

Recomandări pentru un somn confortabil pe spate după rinoplastie 

Pentru a-ți asigura un somn confortabil pe spate după rinoplastie, ia în considerare următoarele recomandări:

  • Folosește mai multe perne pentru a-ți ridica partea superioară a corpului și capul. Te va ajuta să menții o poziție mai confortabilă
  • Folosește un suport pentru gât pentru a evita disconfortul în zona cervicală
  • Poți așeza perne în stanga și în dreapta ta pentru a preveni întoarcerea pe o parte sau pe burtă în timpul somnului
  • Stabilește-ți o rutină și un program fix pentru a-ți îmbunătăți calitatea generală a somnului
  • Limitează expunerea la ecrane, cofeină și alte activități stimulatoare aproape de ora de culcare

Operația de rinoplastie la Soma Clinic 

Pentru că punem accent pe confortul și experiența pacientului încă din momentul în care ne contactează și până la finalul procesului de recuperare, clinica noastră creează o atmosferă caldă și primitoare și ne asigurăm că fiecare persoană se simte în siguranță și bine îngrijită. Înțelegem că orice procedură estetică poate fi însoțită de emoții variate, de la entuziasm la nervozitate, motiv pentru care ne asigurăm că fiecare pacient se simte înțeles, respectat și susținut pe parcursul întregii călătorii.

Procesul rinoplastiei începe printr-o consultație preoperatorie atentă, în care discutăm împreună despre așteptările și obiectivele tale. Vom discuta despre anestezie, așteptări, recuperare și rezultate.

Dacă vrei să știi mai multe informații despre operația de rinoplastie, o poți face aici.