Chirurgia postbariatrică (după pierderea masivă în greutate): Ce trebuie să știi

Dacă tu sau cineva cunoscut a suferit o pierdere masivă în greutate, este posibil să fii familiarizat cu luptele legate de excesul de piele și țesut care pot fi lăsate în urmă. Aici intervine chirurgia postbariatrică – o soluție pentru a ajuta persoanele afectate de pierderea semnificativă în greutate să-și atingă aspectul dorit și să-și îmbunătățească confortul fizic și emoțional. În acest articol mi-am propus să abordez diferitele tipuri de proceduri disponibile, beneficiile operației și la ce să ne așteptăm înainte și după această procedură.

Ce este chirurgia postbariatrică (după slăbire masivă)?

Chirurgia postbariatrică, cunoscută și sub denumirea de chirurgie după slăbire masivă, se referă la un set de proceduri chirurgicale menite să îndepărteze excesul de piele și țesut din corp după o pierdere semnificativă în greutate, de obicei după o intervenție chirurgicală bariatrică sau prin dietă și exerciții fizice. Pierderea în greutate poate duce la o varietate de provocări fizice și emoționale, inclusiv excesul de piele, țesutul lăsat și elasticitatea pielii diminuată. Chirurgia postbariatrică poate ajuta la rezolvarea acestor probleme prin remodelarea corpului și îmbunătățirea aspectului general.

Ce proceduri include chirurgia postbariatrică?

Procedurile specifice implicate în chirurgia postbariatrică pot varia în funcție de nevoile și obiectivele pacientului. În general, procedurile obișnuite includ abdominoplastia, liftingul brațelor și al coapselor, liftingul sânilor, ginecomastia și faceliftul.

Abdominoplastia

Abdominoplastia presupune îndepărtarea excesului de piele din zona abdominală și ajută la remodelarea taliei. Citește mai multe despre abdominoplastie aici.

Lifting de brațe (brahioplastie)

Liftingul brațelor presupune îndepărtarea excesului de piele din partea superioară a brațelor, rezultând un aspect mai tonifiat și mai conturat. Citește mai multe despre liftingul brațelor aici.

Liftingul coapselor

Liftingul coapselor presupune îndepărtarea excesului de piele din interiorul sau exteriorul coapselor, rezultând un aspect mai tonifiat și mai conturat. Citește mai mult despre liftingul coapselor aici.

Liftingul sânilor (mastopexie)

Mastopexia presupune îndepărtarea excesului de piele și ridicarea sânilor lăsați pentru a crea un aspect mai tânăr, mai ferm și o formă mai plăcută. Citește mai mult despre mastopexie aici.

Ginecomastia

Ginecomastia presupune îndepărtarea excesului de piele, remodarea pieptului și repoziționarea mameloanelor pentru un aspect mai masculin. Citește mai multe despre ginecomastie aici.

Faceliftul

Faceliftul implică îndepărtarea excesului de piele și repoziționarea țesutului pentru a crea un aspect mai tânăr. Vezi mai multe despre facelift aici.

Cui se recomandă chirurgia după slăbire masivă (postbariatrică)?

Chirurgia după pierderea masivă în greutate poate fi recomandată persoanelor care au suferit o pierdere semnificativă în greutate și au rămas cu exces de piele și țesut care nu pot fi îmbunătățite prin mijloace non-chirurgicale.

Candidații pentru intervenția chirurgicală postbariatrică ar trebui să fie în stare generală de sănătate bună și să mențină o greutate stabilă timp de cel puțin șase luni înainte de a fi supuși unei proceduri.

Cum decurge intervenția chirurgicală după slăbire masivă?

Procedurile chirurgicale specifice post slăbire masivă pot varia în funcție de pacient și presupun un parcurs pre și post operator diferit.

Durata intervenției poate varia, de asemenea, în funcție de complexitate și de nevoile specifice ale pacientului, de la o oră la câteva ore.

O discuție cu medicul chirurg poate stabili ce intervenții sunt necesare.  Unele dintre zonele cu exces de piele pot fi operate în aceeși zi, însă nu fi naiv, deoarece toate aceste operații sunt dintre cele mai serioase și poate fi operat întregul corp odată. Ulterior, asigură-te că urmezi recomandările medicului atât cu privire la perioada preoperatorie cât și la cea postoperatorie.

Recuperarea după chirurgia postbariatrică  

După operația post-bariatrică, perioada de recuperare este variabilă în funcție de procedurile efectuate și necesită îngrijire și atenție pentru a asigura cele mai bune rezultate posibile. Deoarece majoritatea complicațiilor postoperatorii se petrec in primele două săptămâni, va fi nevoie să vii la controale periodice și este bine să fii aproape de chirurgul tau în această perioadă.

  • Durere și disconfort: este normal să ai o anumită durere și disconfort după operație, iar chirurgul va prescrie medicamente pentru durere pentru a gestiona aceste simptome.
  • Umflarea și vânătăile: sunt frecvente după intervențiile chirurgicale însă vor trece, treptat, pe parcursul câtorva zile până la 2 săptămâni.
  • Îmbrăcăminte de compresie: ți se va recomanda purtarea unei îmbrăcăminte compresivăe pentru a sprijini procesul de vindecare și pentru a reduce edemul.
  • Odihnă și activitate limitată: ar trebui să te odihnești și să limitezi activitatea fizică timp de câteva săptămâni .

Sfaturi pentru pacienți după intervenția postbariatrică

Uite câteva sfaturi care să te ajute după intervenția chirurgicală:

  • Urmează toate instrucțiunile de îngrijire postoperatorie primite.
  • Odihnește-te din plin și limitează activitatea fizică.
  • Bea multă apă și adoptă o dietă echilibrată pentru a sprijini procesul de vindecare și a preveni complicațiile.
  • Evită fumatul și alcoolul, deoarece acestea pot interfera cu procesul de vindecare și pot crește riscul de complicații.
  • Păstrează inciziile curate.
  • Ai răbdare în timpul perioadei de recuperare. Poate dura câteva săptămâni până la câteva luni până când rezultatele finale vor fi vizibile.

Chirurgia postbariatrică la Soma Clinic

La Soma Clinic vei primi îngrijire personalizată, conform nevoilor tale. În urma unei consultații și a unei evaluări individuale, îți vor fi recomandate procedurile chirurgicale adecvate pentru a obține rezultatele dorite. După operație, îți vom oferi suportul necesar pentru a te ajuta să gestionezi disconfortul și ne vom vedea regulat pentru a evalua progresul.

Dacă vrei să citești mai multe despre chirurgia postbariatrică, găsești aici mai multe informații.