Otoplastie sau operația de corectare a urechilor clăpăuge

 

Otoplastia este o procedură cosmetică ce modifică poziția, forma sau dimensiunea urechilor cu ajutorul suturilor permanente. Poți alege să faci otoplastie dacă te deranjează cât de mult ies urechile în afara capului (urechi clăpăuge). De asemenea, dacă urechile sunt deformate din cauza unei leziuni sau a unui defect de naștere.

Procedura poate fi efectuată la orice vârstă după ce urechile au atins dimensiunea completă — de obicei după vârsta de 5 ani — și până la vârsta adultă. Dacă un copil se naște cu urechi proeminente și alte probleme de formă a urechii, atelele le pot corecta, dacă procesul începe imediat după naștere.

 Baiat-inainte-si-dupa-operatia-de-otoplastie-la-Soma-Clinic

Descoperă mai multe imagini înainte și după operație: Înainte și după otoplastie.

 

De câte feluri este otoplastia?

Există diferite tipuri de otoplastie, inclusiv:

 

  1. De lipire a urechilor: Medicii recomandă acest tip de otoplastie dacă tu sau copilul tău aveți urechi proeminente, care ies în afară. Scopul este să apropie urechile de părțile laterale ale capului și să remodeleze cartilajul deformat.
  2. De reducție a urechilor: Dacă ai urechi mari sau supradimensionate (macrotia), poți apela de o reducție a urechii. În timpul acestei proceduri, chirurgul va îndepărta țesutul pentru a face urechile mai mici.
  3. De augmentare a urechilor: Dacă ai urechi deformate, mici sau care nu s-au dezvoltat complet (microtia), scopul augmentării este să mărească partea exterioară a urechii. Acest lucru necesită de obicei grefare de cartilaj sau țesut.

 

Ce se întâmplă în timpul operației la urechi?

În general, otoplastia presupune mai mulți pași, după cum urmează:

 

  • Pliul de piele din spatele urechii este tăiat pentru a expune cartilajul subiacent.
  • Medicul îndepărtează excesul de cartilaj. În unele cazuri, cartilajul este remodelat. De exemplu, medicul poate remodela cartilajul pliindu-l înapoi și cusându-l la loc.
  • Inciziile (tăieturile) sunt închise cu ochiuri.

 

Operația la urechi durează aproximativ între una și trei ore, în funcție de complexitate. Este posibil să ți se facă un anestezic local și sedare, deși unii oameni preferă anestezia generală. Copiilor li se administrează anestezie generală.

 

Tipuri de urechi care pot fi corectate prin otoplastie

 

  • Ureche lăsată (lop ear) – când vârful urechii se pliază în jos și înainte.
  • Ureche mică (microtia).
  • Ureche scoică (shell ear) – când curbura marginii exterioare, precum și pliurile și cutele naturale, lipsesc.
  • Urechi decolate – când urechile sunt prea îndepărtate de cap.
  • Urechi clăpăuge (proeminent ears) – când urechile sunt mari proporțional cu mărimea capului.
  • Loburi mari sau întinse ale urechii.
  • Loburi cu pliuri și riduri mari.
  • Rezultate anterioare nesatisfăcătoare.

 

Alte deformări care pot fi corectate includ anotia (lipsa urechii), cryptotia (cartilajul urechii parțial îngropat sub piele), urechea Stahl (urechi cu o formă ascuțită și un pliu suplimentar de cartilaj), urechea cauciucată (rezultată din traume) și keloide ale urechii (exces de țesut cicatricial)​. Chirurgii pot chiar să construiască urechi noi pentru cei care s-au născut fără ele sau care le-au pierdut din cauza unei accidentări. Otoplastia se face de obicei pe ambele urechi pentru a optimiza simetria. Operația nu schimbă locația acestora și nici nu modifică auzul.

 

Pași înainte de operație

Vei discuta cu un chirurg plastician despre otoplastie. În timpul primei vizite, chirurgul se va ocupa de aspecte precum:

 

  • Istoric medical: Fii pregătit să răspunzi la întrebări despre condițiile medicale actuale și anterioare, în special orice infecții ale urechii. Medicul îți poate cere, de asemenea, informații despre medicamentele pe care le iei sau le-ai luat recent, precum și despre orice intervenții chirurgicale anterioare.
  • Examen fizic: Pentru a determina opțiunile de tratament, medicul îți va examina urechile – inclusiv plasarea, dimensiunea, forma și simetria acestora. De asemenea, ar putea să facă poze pentru dosarul medical.
  • Așteptări: Medicul te va întreba de ce dorești otoplastie și ce rezultate aștepți după procedură. Asigură-te că înțelegi riscurile otoplastiei, cum ar fi corectarea excesivă posibilă.
  • Alimentație și medicamente: Va trebui să eviți aspirina, medicamentele antiinflamatoare și suplimentele pe bază de plante, care pot crește sângerarea.
  • Alte precauții: Fumatul reduce fluxul de sânge în piele și poate încetini procesul de vindecare. Dacă fumezi, medicul îți va recomanda să renunți la fumat înainte de operație și în timpul recuperării.
  • De asemenea, va trebui să faci planuri pentru ca cineva să te conducă acasă după operație și să rămână cu tine în prima noapte de recuperare.

 

Recomandări după otoplastie

Medicul îți va oferi instrucțiuni de îngrijire postoperatorie, cum ar fi:

 

  • Cum să îngrijești locul (locurile) chirurgical(e) după operație.
  • Medicamente de aplicat sau administrat oral pentru a ajuta la vindecare și a reduce riscul de infecție.
  • Probleme specifice la care să fii atent – la locul (locurile) chirurgical(e) sau în starea ta generală de sănătate.
  • Când să te prezinți la următorul consult medical.

 

Sugestii generale de auto-îngrijire:

 

  • Poartă bandaje strânse, conform instrucțiunilor, timp de una sau două săptămâni, atât ziua, cât și noaptea.
  • Așteaptă-te să ai dureri și umflături timp de câteva săptămâni.
  • Evită orice traumatism la nivelul urechilor – de exemplu, nu practica sporturi de contact până când medicul tău nu îți permite acest lucru.
  • Raportează orice sângerare, durere severă sau simptome neobișnuite.

 

Accesează pagina de prețuri Soma Clinic pentru a afla cât costă o operație de otoplastie: Prețuri.

 

Riscuri atunci când faci o operație la urechi

Otoplastia, ca orice alt tip de intervenție chirurgicală majoră, are riscuri, cum ar fi sângerare, infecție ori o reacție adversă la anestezie. Alte riscuri asociate cu otoplastia includ:

 

  • Cicatrici: În timp ce cicatricile sunt permanente, ele vor fi probabil ascunse în spatele urechilor sau în pliurile urechilor.
  • Asimetrie în plasarea urechii: Acest lucru apare ca urmare a modificărilor din timpul procesului de vindecare. De asemenea, este posibil ca intervenția chirurgicală să nu corecteze cu succes asimetria preexistentă.
  • Modificări ale senzației pielii: În timpul otoplastiei, repoziționarea urechilor poate afecta temporar senzația pielii din zonă. Rareori, schimbările sunt permanente.
  • Reacție alergic: Este posibil să ai o reacție alergică la banda chirurgicală sau la alte materiale utilizate în timpul sau după procedură.
  • Probleme cu suturile. Cusăturile folosite pentru a asigura noua formă a urechii ar putea ajunge la suprafața pielii și trebuie îndepărtate. Acest lucru poate provoca inflamarea pielii afectate. Ca urmare, este posibil să ai nevoie de o intervenție chirurgicală suplimentară.
  • Supracorecție: Otoplastia poate crea contururi nenaturale care fac urechile să pară fixate pe spate.

 

Află mai multe despre ce are de spus dr. Nicoleta Ferariu despre procedurile chirurgicale efectuate la Soma Clinic pe canalul de Youtube.

 

Procedurile de otoplastie practicate de chirurgii Soma Clinic sunt conforme cu standardele internaționale, fiind unanim acceptate de societățile de chirurgie plastică și estetică. Soma Clinic este o instituție acreditată, recunoscută pentru angajamentul său față de normele înalte de siguranță și calitate. Aceasta asigură că fiecare pacient primește cea mai bună îngrijire, utilizând tehnologii avansate și metode dovedite, într-un mediu profesionist și sigur. În calitate de centru de excelență în chirurgia estetică, clinica noastră este dedicată îmbunătățirii continue a tehnicilor chirurgicale și a rezultatelor pentru toți pacienții noștri.

 

Referințe

 

Otoplasty – Mayo Clinic

Otoplasty – Stanford Medicine 

Otoplasty (Ear Reshaping) – My Cleveland Clinic

Otoplasty (external ear surgery) – Better Health