Chirurgia Postbariatrică – Ce facem după o slăbire masivă?

Tot mai mulți oameni care se confruntă cu obezitatea morbidă apelează la chirurgia bariatrică sau bypass-ul gastric pentru a fi ajutați să slăbească. De ce?

După această intervenție chirurgicală, pacienții scad semnificativ în greutate, însă apar modificări la nivel cutanat, de regulă exces de piele atârnând la nivelul diferitelor regiuni ale corpului. Astfel, pacienții apelează la diferite tehnici reconstructive pentru îmbunătățirea aspectului.

Remodelarea după slăbire necesită o combinație de operații. Acest exces de piele cauzat de slăbirea masivă este existent în mai multe regiuni ale corpului și acesta este motivul pentru care este necesară apelarea la multiple intervenții chirurgicale la nivelul abdomenului, coapselor, feselor, sânilor, brațelor și chiar spatelui.

Cum știi dacă ești un candidat potrivit pentru chirurgia post bariatrică?

Dacă ești sănătos clinic, ai reușit să atingi greutatea dorită și ai rămas la o greutate stabilă timp de cel puțin 6 luni, dacă ai așteptări realiste, îndepărtarea excesului de piele și grăsime îți va îmbunătăți calitatea vieții din toate punctele de vedere, însă trebuie să fii conștient ca nu îți va transforma corpul într-un corp perfect.

O problemă majoră care apare postoperator este existența cicatricilor mari, care pot fi însă ascunse de lenjeria intimă. Totuși, acest lucru poate fi acceptat de pacient cu ușurință, punându-l în balanță cu beneficiile și rezultatele spectaculoase de pe urma remodelării. Cel mai des pacienții apelează la abdominoplastie totală, liftingul brațelor, liftingul coapselor, mastopexie (ridicarea sânilor) sau, în cazul bărbaților pentru ginecomastie. Aceste intervenții chirurgicale pot fi efectuate concomitent sau pe rând. Fiecare operație în parte se poate asocia cu liposucția/lipoaspirația zonei respective.

Ce nu poate fi rezolvat de operațiile estetice după slăbire masivă?

Deși rezultatele operațiilor post bariatrice sunt permanente, acestea pot fi diminuate in timp, în cazul în care vor exista fluctuații viitoare semnificative de greutate. Din acest motiv, persoanele care plănuiesc o sarcină în viitorul apropiat, sunt sfătuite să amâne operațiile. Operațiile de lifting nu pot corecta vergeturile, însă acestea vor fi îndepărtate dacă se află în zonele de piele ce vor fi eliminate.

Care este rezultatul la care să te aștepți?

Abdomenul, brațele, coapsele, spatele vor fi mult mai ferme și mai conturate și îți vor reda încrederea în tine. Rezultatul final după orice operație de lifting va fi cel mai vizibil după câteva luni, timp în care organismul tău are nevoie de vindecare. În primele 6 săptămâni vei purta îmbrăcăminte conformatore. Efortul fizic, activitățile sportive vor fi reluate progresiv, după 4-6 săptămâni.

Ia legătura cu noi pentru a afla mai multe despre chirurgia post-bariatrică și programează-te la un consult în clinică.

Află mai multe despre această intervenție pe canalul nostru de YouTube.