Colagenul este cea mai abundentă proteină din corp, care previne îmbătrânirea prematură a pielii și o menține hidratată și elastică. Deși producția de colagen scade odată cu vârsta, alimentele bogate în vitamina C, cupru și zinc ajută în acest sens. Evitarea consumului excesiv de zahăr și expunerea prelungită la soare ajută, de asemenea, la evitarea unui deficit de colagen.
Unde se găsește colagenul?
Corpul produce colagen în mod natural prin combinarea aminoacizilor – elementele de bază ale proteinelor găsite în alimente. Pentru aceasta, corpul are nevoie de:
- Prolină: Se găsește în albușuri, lactate, varză, ciuperci și sparanghel
- Glicină: Se găsește în pielea de porc, pielea de pui și gelatină, precum și o varietate de alte alimente bogate în proteine.
- Vitamina C: Se găsește în citrice și ardei gras.
- Zinc: Se găsește în carnea de vită, miel, porc, crustacee, năut, linte, fasole, lapte, brânză și diverse nuci și semințe.
- Cupru: Se găsește în carne de organe, pudră de cacao, caju, semințe de susan și linte.
Pe măsură ce îmbătrânești, colagenul existent se descompune și devine mai greu pentru corp să-l producă. De aceea, mulți oameni apelează la pudră de colagen sau alte tipuri de suplimente, cum ar fi capsule, gume sau lichide. Majoritatea sunt hidrolizate, ceea ce înseamnă că substanța a fost descompusă pentru a fi mai ușor de absorbit.
Tipuri de colagen
Există aproximativ 28 de tipuri de colagen. Diferențele lor depind în mare măsură de structura lor și de locul în care există în organism. Există cinci tipuri principale:
- Tipul I: Reprezintă 90% din colagenul corpului tău și oferă structură pielii, oaselor, tendoanelor și ligamentelor.
- Tipul II: Se găsește în cartilajul elastic, care oferă suport articulațiilor.
- Tipul III: Se găsește în mușchi, artere și organe.
- Tipul IV: Se găsește în straturile pielii.
- Tipul V: Se găsește în corneea ochilor, în unele straturi ale pielii, păr și țesuturi ale placentei.
Beneficii ale colagenului
Îmbunătățește sănătatea pielii
Colagenul este o componentă majoră a pielii tale și joacă un rol în întărirea acesteia, precum și în elasticitate și hidratare. Pe măsură ce îmbătrânești, corpul tău produce mai puțin colagen, ceea ce duce la uscarea pielii și la formarea ridurilor.
Mai multe studii au descoperit că peptidele de colagen sau suplimentele care conțin colagen ajută la încetinirea îmbătrânirii pielii prin reducerea ridurilor și a uscăciunii. Aceste suplimente funcționează prin stimularea organismului să producă colagen și alte proteine care ajută la structurarea pielii – inclusiv elastina și fibrilina.
Există, de asemenea, multe afirmații conform cărora suplimentele de colagen ajută la prevenirea acneei și a altor afecțiuni ale pielii, dar acestea nu sunt susținute de dovezi științifice.
Ameliorează durerile articulare
Pe măsură ce îmbătrânești, cantitatea de colagen din corp scade, iar riscul tău crește pentru afecțiuni articulare, cum ar fi osteoartrita. Unele studii sugerează că suplimentele de colagen ajută la îmbunătățirea simptomelor osteoartritei și la reducerea durerilor articulare generale.
Cercetătorii sugerează că suplimentele de colagen se pot acumula în cartilaj și pot stimula țesuturile să producă colagen. Aceasta duce la o inflamație mai scăzută, un sprijin mai bun pentru articulații și la reducerea durerii. Chiar și așa, sunt necesare dovezi pentru a recomanda colagenul ca tratament pentru osteoartrită.
Previne pierderea osoasă
Oasele sunt formate în mare parte din colagen. Pe măsură ce îmbătrânești, colagenul se deteriorează, iar masa osoasă scade. Acest lucru duce la afecțiuni precum osteoporoza, care se caracterizează printr-o densitate osoasă scăzută și un risc mai mare de fracturi osoase.
Cercetările sugerează că suplimentele de colagen ajută la inhibarea defalcării osoase care duce la osteoporoză. Într-un studiu de 12 luni efectuat pe femei în postmenopauză, unele au luat zilnic un supliment de calciu și vitamina D cu 5 grame de colagen, iar altele au luat zilnic un supliment de calciu și vitamina D fără colagen.
S-a descoperit faptul că cei care au luat suplimente de calciu, vitamina D și colagen au avut niveluri semnificativ mai mici de proteine în sânge care promovează degradarea oaselor și o pierdere mai mică a densității minerale osoase, decât cei care au luat doar calciu și vitamina D.
Crește masa musculară
Fiind cea mai abundentă proteină din organism, colagenul este o componentă importantă a mușchilor scheletici. Într-un studiu de 12 săptămâni, 26 de bărbați în vârstă cu sarcopenie au luat 15 grame de colagen în timp ce participau la un program de exerciții fizice. În comparație cu bărbații care au făcut mișcare, dar nu au luat colagen, aceștia au câștigat mult mai multă masă musculară și putere.
Cu toate acestea, sunt necesare mai multe cercetări pentru a demonstra potențialul colagenului de a crește masa musculară.
Îmbunătățește sănătatea inimii
Cercetătorii au aflat că suplimentele de colagen ajută la reducerea riscului de afecțiuni cardiace. Colagenul oferă structură arterelor tale, vasele de sânge care transportă sângele din inimă către restul corpului. Fără suficient colagen, arterele devin mai puțin flexibile și elastice, ceea ce poate duce la ateroscleroză, o boală caracterizată prin îngustarea arterelor. Această condiție poate provoca atac de cord și accident vascular cerebral.
Întărește părul și unghiile
Luarea de colagen crește puterea unghiilor. Deși sunt necesare mai multe cercetări pentru a susține efectul colagenului asupra părului, oamenii raportează că administrarea de colagen ajută părul din a se rupe la fel de ușor.
Află mai multe despre întinerirea pielii din articolul nostru precedent: Terapia PRP: Beneficii, riscuri, contraindicații.
Fiole cu acid hialuronic și colagen
Fillerele care combină acidul hialuronic și colagenul au puterea de a îmbunătăți elasticitatea pielii, prin creșterea producției de colagen. Iată rolurile acestora:
- Reducerea ridurilor: Fillerele dermale care combină colagenul cu acidul hialuronic ajută la estomparea ridurilor prin umplerea acestora și stimularea producției de colagen. Acest lucru contribuie la un aspect neted și întinerit al pielii.
- Îmbunătățirea contururilor pielii: Fillerele pot redefini contururile feței, oferind o structură mai fermă și un aspect armonios. Sunt ideale pentru a corecta zonele care și-au pierdut volumul sau pentru a crea un contur mai bine definit.
- Umplerea golurilor din piele: Aceste fillere sunt eficiente pentru a umple depresiunile din piele, cum ar fi cele cauzate de pierderea volumului sau cicatrici. Prin umplerea acestor goluri, pielea capătă un aspect mai uniform și tineresc.
- Îmbunătățirea aspectului cicatricilor: Fillerele dermale ameliorează aspectul cicatricilor, făcându-le mai puțin vizibile. Acest tratament este util în special pentru cicatricile post-acnee sau alte leziuni ale pielii.
- Siguranță și origine controlată: Fillerele sunt obținute din surse variate, inclusiv celule umane sau din pești, precum somonul. Este important ca pacienții să verifice originea produsului și să facă un test pentru a evita reacțiile alergice.
Cum știu dacă am un deficit de colagen?
Colagenul nu poate fi măsurat (de exemplu, printr-un test de sânge), dar există semne că nivelul tău de colagen scade. Aceste semne includ:
- Piele încrețită, creponată sau lăsată.
- Aspect de adâncire sau golire în jurul ochilor și feței.
- Strângerea, slăbirea mușchilor și durerile musculare.
- Tendoane și ligamente mai puțin flexibile.
- Dureri articulare sau osteoartrita din cauza cartilajului uzat.
- Pierderea mobilității din cauza leziunilor sau rigidității articulațiilor.
- Probleme gastrointestinale datorate subțierii mucoasei tractului digestiv.
- Probleme cu fluxul sanguin.
Factori care împiedică producția de colagen
- Fumatul: Reduce producția de colagen și degradează pielea.
- Consumul de alcool: Duce la deficiențe nutriționale care afectează colagenul.
- Stresul cronic: Afectează negativ sinteza colagenului.
Metode naturale de stimulare a producției de colagen
- Exerciții fizice regulate: Îmbunătățesc circulația și stimulează sinteza colagenului.
- Hidratarea: Menținerea unui nivel optim de hidratare este esențială pentru sănătatea pielii și a elasticității acesteia.
Este bine să consum colagen în fiecare zi?
Poți lua în siguranță 2,5-15 grame de peptide de colagen pe zi. Studiile nu au descoperit efecte secundare ale consumului de colagen, ci faptul că poate contribui la sănătatea pielii, a articulațiilor și a mușchilor.
De la ce vârstă se ia colagen?
Poți începe să iei suplimente de colagen la vârsta de 20-25 de ani ca prevenție sau, pe măsură ce începi să observi semnele mai vizibile ale îmbătrânirii.
Cât timp se face tratament cu colagen și acid hialuronic?
Tratamentul variază în funcție de tipul de produs utilizat. Suplimentele orale de colagen se iau zilnic pe termen lung, iar rezultatele vizibile pot apărea după 3-6 luni de utilizare. În cazul injecțiilor cu colagen, este necesară o întreținere periodică, de obicei, la fiecare 6-12 luni, pentru menținerea efectelor.
Pe de altă parte, tratamentele cu acid hialuronic, cum ar fi injecțiile, trebuie repetate la intervale de 6-12 luni pentru a menține rezultatele dorite. Produsele topice cu acid hialuronic, cum ar fi cremele și serurile, pot fi utilizate zilnic pe termen lung pentru hidratarea continuă a pielii.
Află ce spune Dr. Nicoleta Ferariu despre procedurile chirurgicale efectuate la Soma Clinic pe canalul de Youtube.
Referințe
At What Age Does Collagen Production Slow Down And When Can You Start Taking Collagen Supplements? – Revive Collagen
Collagen – My Cleveland Clinic
Health Benefits of Collagen – Web MD
What is collagen, and why do people use it? – Medical News Today
What You Need to Know About the Health Benefits of Collagen – Healthline